A blog új helye: https://haromp.blogspot.com/

Hungarikum a magyar jegykezelő készülék

2018/05/25. - írta: lafe blog

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=40K7AY9ztMw

A végállomáson szállok fel a villamosra, bőven van ülőhely, alig vannak utasok. Kényelmesen lehet helyet választani, most jólesik leülni. De nem telik bele öt perc, s a szokásos full house alakul ki.

Felszáll három japán turista. Egy negyvenes férfi és nő, gondolom, házaspár és a tizenéves lányuk. Tipikus japán turisták. Az apuka fehér rövidnadrágban van hátizsákkal a hátán, a felesége színes blúzban és rövidnadrágban, a lányuk pedig mintha egy japán animációs filmből lépett volna elő. Mindhármójuk nyakában fényképezőgép fityeg. Beszélgetnek, nevetgélnek és megállnak balra az ajtótól.

Aztán mond valamit gyorsan az anyuka, és a férje hátizsákjának a zsebében kezd el kotorászni. Előszed három vonaljegyet. A lányuk nevetgélve rácsodálkozik a jegyekre. A nő megint mond valamit a férjének, utána mind a ketten körbenézegetnek a villamosban. „Biztos a jegykezelő készüléket keresik”, gondolom. Pedig éppen az előtt állnak. A lány veszi észre, és nevetve, csacsogva rámutat, hogy a szülei is rájöjjenek, az a piros fém az, amit keresnek. Erre egyszerre kezdenek el nevetni mind a hárman. Aztán elmélyülten, pergő nyelvvel beszélgetni kezdenek valamiről. Amikor az anyuka elölről, hátulról megnézi a készüléket, rájövök, hogy a kezelésére próbálnak rájönni. Használati útmutatót kereshet, de az nincsen ráragasztva az egyszerű szerkezetre. Csodálkozom, hogy beletörik a bicskájuk, de látom, más utastársam is őket nézi. Igen, nézünk, mint a moziban, mert érdekesek, mert mások, mert addig is van mivel foglalkozni, míg elindul a villamos.

Egyszer csak az anyuka óvatosan belehelyezi a jegyet a készülék tetején található nyílásba. „Rájött!”, ujjongok magamban, de látom, többen is felderülnek körülöttem. Ez az igazi valóság show, nem a tévécsatornákon közvetítettek! Tovább alakul a szituáció.

Forrás: https://www.bkv.hu/hu/web_shop/termekeink/185?/hu/web_shop/termekeink/185

Sebesen mondd valamit a lány, és kiveszi a jegyet a nyílásból, s a számokat tartalmazó felével helyezi vissza. „Ez az!”, örvendek megint a sikerüknek. De ekkor már eszembe jut, mit csinálok én, itt figyelem őket, mintha csak szafarin lennék, a helyett, hogy odamennék segíteni nekik? „Más is így tesz, mint én?

Kíváncsian körbenézek. Jól gondoltam, már mindenki a produkciójukat figyeli elmélyült érdeklődéssel, de senki nem mozdul. Úgy döntök, én is várok még. Nagyon érdekel, rájönnek-e a szerkezet kezelésére, hiszen roppant egyszerű, mondhatni primitív gép.

Közben az anyuka csak nézi a jegylyukasztót, és egyébként nem csinál semmit. „Sültgalambra vár? Nem.” Rájövök, arra vár, hogy magától működjön a készülék. De természetesen nem történik semmi. Összenéznek a férjével. Erre a férfi közelebb hajol a piros fémszerkezethez, és tüzetesen megvizsgálja. Közben az asszony bizonytalanul megnyomja a jegykezelőn az egyik csavart. Aztán a másikat. Semmi. Utána a férj finoman megérinti, majd végigsimítja a készüléket, hátha szenzoros. Persze nem az.

Egyre tanácstalanabbak.

Na, ekkor már azért felpattanok, hogy a segítségükre siessek, ám megelőz egy huszonéves lány, aki közvetlenül mellettük áll. Ismét, gyorsan, kíváncsian körbenézek.

Több ember tátott szájjal ámul a japánokon, mások elmélyülten bámulják őket, megint mások jóindulatúan mosolyognak az orruk alatt. Távol-keleti látványosság lett a japán turista család.

Mindeközben a huszonéves lány elmagyarázza angolul, hogy egyszerűen csak lefele kell húzni a fekete műanyagot, amibe belehelyezték a jegyet, és közben el is végzi a mozdulatot. A japánok nagyon elámulnak ezen, aztán egyszerre kezdenek el nevetni. Mókásak, én is mosolygok. Hajlonganak és megköszönik angolul a lány segítségét. A tinilány izgatottan kikapja a nyílásból a kilyukasztott menetjegyet, és nevetve a lyukakra csodálkozik. A következő jegykezelést ő végzi el. A harmadikat az anyuka. Az apuka gyorsan kezébe kapja a fényképezőgépét, és lefotózza neje jegylyukasztását, utána nyomban újra kattint, a jegykezelőt kapja le magában. Nagyon élvezik a helyzetet, mintha csak egy tömegközlekedési workshopon lennének. Aranyosak.

Azon gondolkodom, hogy Japánban én is így járnék az ő villamosukon, mint ők itt Magyarországon a miénken? Ott állnék tanácstalanul a feltehetően futurisztikus jegykezelőjük előtt, és azon tanakodnék, miképpen kell használni? Az is lehet, hogy fel sem ismerném, mert nem gondolnám, hogy az a hipermodern szerkezet a jegykezelő. Vajon a japánok is néznének engem, mint valami cirkuszi látványosságot, vagy rögtön a segítségemre sietnének? De az is lehet, hogy ott a jegyérvényesítőre ki van írva angolul (is), hogyan kell használni, és nem jutnék el a közszereplésig. Hm, érdekes, nem gondoltam volna, hogy a magyar, hagyományos jegykezelő készülék egy Hungarikum. Pedig bizony az.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1313999652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2018.05.25. 19:24:22

Elképzelhető, hogy Hungarikum. Többi keleti országban nem az volt?

kolompar lole 1113 2018.05.25. 19:47:33

@Etniez: Amikor a japóknál ez volt az etalon, akkor még a csóka dédszülei is gyerekek voltak.

röf 2018.05.25. 19:47:51

Kár, hogy nem maradt meg nektek a félhülye Demszky.
Megérdemelnétek.

bemce 2018.05.25. 20:17:25

Azért nem kell tőlük elájulni. Ha mi odamegyünk, nekünk is van min csodálkozni. Annyi kusza fogsort, görbe, csámpás lábat ritkán lát az ember egy helyen. Bár én nem álltam neki fotózni őket.

gchg 2018.05.25. 20:23:44

20 éve ugyanennek voltam tanúja Debrecenben, francia turistákkal.

Akkor még vicces volt. Ma már kínos.

ParePCSI 2018.05.25. 21:42:44

Szerintem már a papír jegy is kulturális sokk sok helyen. Egyszerűbb volna hagyni a fenébe az egészet, és ingyenessé tenni. Nem biztos, hogy rosszabbul járnánk. Már az megérné, ha legalább ezért nem szánakoznának rajtunk.

consul 2018.05.25. 22:19:52

Egy ilyen mechanikus szerkezet szinte örök darab, az ára meg filléres. Amúgy meg rá van festve egy fekete nyíl.

morph on deer 2018.05.25. 22:59:00

@consul:
Amiről a műveltebbek azonnal rájönnek, hogy ez csak magyar lehet: mi nyilaztunk hátrafelé!
És még örülhetünk, hogy ha azok miatt a nyilasok miatt ismernek fel.

HgGina 2018.05.26. 01:40:11

Egy komolyabb áramszünet esetén egy japó simán meghal, mert semmilyen okoskütyü sem működik.

GTI100 2018.05.26. 07:33:28

Full haus olyan nincs. Full house olyan van.

febiha 2018.05.26. 07:51:31

De, hungarikum, a javából. Pozsonyban pld. (hogy ne menjünk messzebb) már 20-25

éve is csak időt nyomtató készülékek voltak. A kétféle (10 és 30 perces) jegyre épülő

rendszer csak így volt értelmezhető.

Aki meg röhög vagy sajnálkozik ezen, az Demszky híve. (@röf)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.05.26. 12:34:54

"De az is lehet, hogy ott a jegyérvényesítőre ki van írva angolul (is), hogyan kell használni, és nem jutnék el a közszereplésig." - nem nincs kiírva, bár arrafelé contactless kártyát használnak (van rendes jegy is), szóval elég egyértelmű. A baj akkor van, mikor a kártyád csipog és kiír valamit japánul (nem angolul még véletlenül sem). A metróban ilyenkor könnyen találsz élő erőt, aki próbál segíteni, de a mosolygáson kívül sok fegyvere nincs, ugyanis angolul nem nagyon beszélnek. Speciel az utazás a mienknél fejlettebb, de sok hülyeség van ott is, ami nyugati turistának nem evidens, és pont ugyanígy néz mindenki, mert ugyanúgy nem tudnak külföldiül kommunikálni, mint nálunk.

na__most__akkor 2018.05.26. 12:56:08

@röf: @febiha: Hülye.

Miért Demszky?
Nem Tarlós volt a FÜGGETLEN jelölt? Utána... Hány éve is?

És Vitézy a BKK vezér?
Most meg Dabóczy?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.05.26. 13:37:26

" full haus" :) Ez most milyen nyelvül van? :))

CSOKKI MÁLNA 2018.05.26. 13:45:13

Évek óta nem láttam ilyen jegykezelőt, pedig gyakran BKV-zom (dél-Pest), biztos csak szerencsém volt.
Valszeg a magyarok is épp ilyen hülyén néznek, amikor kiderül, hogy sok japó ingatlanban nincs fűtés, és elektromos hálózsákot meg hasonlókat használnak hűvösebb idő esetén.
Egyébként a japánok imádják a készpénzt. A kb. 1800 mrd jen lakossági megtakarítás fele otthon pihen. Rendkívül népszerűek körükben a kisebb-nagyobb széfek..

Világít a torony 2018.05.26. 15:39:04

@bemce: Az is hungarikum, ahogy reagáltál. Kicsit tahó, kicsit büdös, ám a mienk kétségtelenül.
Ha végképpen nincs érv, akkor jó a "detecsúnyavagy" is.

2018.05.26. 18:05:59

Nem kell japán turistának lenni ahhoz, csak sima turistának, hogy valaki videojáték hangulatba kerüljön mondjuk Szentendrén a HÉV automatánál.

Ha nem informatikus szemmel, hanem ügyfélcentrikusan készült volna el, lett volna rajta egy nagy zöld kör, hogy "Ticket to Budapest border". Ehelyett egy csomó érthetetlen menüponton kell túljutniuk szerencsétleneknek, mire eljutnak ide.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.05.26. 18:08:32

Ennyire hülyék is csak a japánok lehetnek. Gondolom a kés és a villa használata is hasonló kihívás elé állítja őket. Komolyan, ezeknek USB csatlakozó van a segglyuka helyén..:)

úgyiselfelejtem 2018.05.26. 18:37:48

Pár hónapja tömegközlekedtem Budapesten, villamossal kellett mennem valahova. Hasonló volt a helyzet, csak én szenvedtem az elektromos kezelővel. Amikor utoljára így utaztam (kb. 15 éve), még csak a mechanikusok voltak. A harmadiknál sikerült rájönni, hogy nem dugtam elég mélyre :)

csabafab 2018.05.26. 20:08:41

Tavaly jártam Szófiában, az ottani villamosokon is még ilyen manuális lyukasztó van.

károly szántana 2018.05.26. 20:10:40

@Etniez: Az NDK-ban, ha nem is pont ilyen, de ugyanezen elvü volt.
@febiha: Budapesten is volt már 20-25 éve idöbélyegzös, én pl. meg is szívtam vele a deák téri átszállásnál, mert nem bélyegzett. A keletio blokk 90-ig létezett, úgyhogy ne a 90-es évekböl indulj ki...

Cycmen 2018.05.26. 21:11:25

Az a másik hungarikum amikor a pesti proli eldugítja a jegykezelőt apróval.

JorEl 2018.05.26. 21:11:47

Évente 2X megyek tömegközlekedéssel dolgozni, hogy kiélvezhessem a céges bulikon a korlátlan italfogyasztást, néha én is zavarbajövök a különböző járművekre berhelt jegykezelő biszbaszoktól, de azért annyira nem szokott megakasztani, mondjuk múltkor a héven nem találtam a kocsiban egyáltalán semmilyen lyukasztó berendezést sem, szóval blicceltem :)

Etniez 2018.05.26. 22:06:34

@röf: Jó neked, lábon kihordtad az agyhalált.

Etniez 2018.05.26. 22:26:41

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Lehet, mivel ők pálcikával esznek, ami lehet, hogy téged állítana kihívás elé.

McKinney 2018.05.26. 23:28:03

BKK elektronikus menetdíjfizetés sokadjára megbukva, OK, legyen úgy. Balfaszország Kutyaszarfővárosa ennyit tud, hiszen erősödik, jobban teljesít.
Na de miért is nem lehet legalább bérletet venni a neten? A MÁV-nak nem probléma otthon kinyomtatható vonatjegyet árulni, pedig az se egy hitech bagázs.
süti beállítások módosítása