A blog új helye: https://haromp.blogspot.com/

"Továbbra is abba a kurva telefonba beszél"

2018/12/01. - írta: lafe blog

Zónázó vonaton ülök. Korán érkeztem, két perce állt be a vonat. Felszálltam és leültem az ablak mellé. Még huszonhat perc van az indulásig. Rengeteg időm van. Bedugom a fülesem és a telefonom a kedvenc rádióadómra hangolom. Előveszem az e-könyv olvasómat és folytatom a megkezdett krimit.

Mikor újra felneszelek, tele a vagon, az összes ülőhely foglalt és tömötten állnak, kényelmetlenül egymás aurájába nyomulva az emberek. Elindul a vonat. Pontosan. Kihúzom a fülesem és elteszem a könyvet. Le-leragadt a szemem, pedig izgalmas a krimi, de az év végi hajtás kifárasztott, nem tudom magam kialudni. Félek, elbóbiskolok, és nem szállok le, ahol kell. Meglepődöm a zsivajtól, mintha egy osztálykiránduláson levő diákok között lennék, pedig csak hazautazó dolgozó emberek vannak körülöttem és tanulók. Srégen előttem, a következő négyes ülés mellett egy babaarcú huszonegy-két éves forma lány áll és telefonon beszél. Nem hallom, mit, ahhoz nem áll elég közel hozzám, csak néha a nevetése hallatszik hozzám. Különösebben nem érdekel, csak valamerre néznem kell, az ablakon hiába nézek ki, koromsötét figyel vissza rám, néhol távoli fehér, sárga fények vonzzák a szemem, távoli házak kivilágított ablakai, villanyoszlopok lámpái. A lány mellett egy jóvágású, svájcisapkás öregúr ül.

Egyszer csak mond valamit fennhangon az öregúr a babaarcú lánynak. Hallom én, meg értem is, mit mond, de annyira furán veszi ki magát a dolog, hogy kell pár másodperc, míg felfogom.

– Ne beszéljen a fülembe! Forduljon másfelé! – mindezt hadarva, recsegve mondja, és még két-három hasonló mondatot.

Elsődjére a lány sem kapcsol, hogy hozzá beszélnek.

– Nem érti? Ne beszéljen a fülembe, forduljon másfelé!!! – Ezt már kifejezetten indulatosan mondja, szinte ütnek a szavai.

A lány arca pipacspirosra vált, szemei ijedtséget tükröznek, de nem fordul el és egy árva szóval nem válaszol, beszél tovább a telefonba.

Az emberek arcán meglepődés, kis félelem és kíváncsiság látható. Mindenki várja a jelenet folytatását, mert egészen biztos, hogy lesz, hiszen a lány változatlanul a fülére ragadt telefonnal, változatlan testtartásban cseveg tovább. Nem kell sokat várni.

– Nem hallja, amit kértem? Pedig szépen kértem. – A lány összerezzen, arca megint lángol – Fordítsa másfelé a fejét, pontosan a fülembe beszél! Nem érdekel, amiket mond! Nem-ér-de-kel!!!

A lány, mint, aki nem hallja, ugyanúgy beszél tovább, ám a szemén látni lehet, mindent pontosan hallott és értett.

Én ezt nem értem. Az öregúr háromszor is világosan kifejezte, mi zavarja, és mit kellene tenni, hogy a konfliktus véget érjen. Igaz, hogy nem veretes mondatokkal és csodálatosan barokkos stílusban fejezte ki magát, vagyis nem nevezhető kommunikációs gurunak, vagy nyelvzsonglőrnek, és túlságosan nem is körítette mondandóját, ám a lényeg, benne volt és még csak nem is volt igazából bántó. A lánynak kellene lépnie. Mondjuk, semmiből nem állna hátat fordítania az öregnek, és akkor nem beszélne a fülébe.

Úgy látom, mások is végigzongorázták magukban a helyzetet, és mindenkinek megvan a maga variációja a megoldására.

De a lány csak beszél és beszél az okostelefonjába, ugyanabban a testtartásban.

Igen, a szituáció közel sincsen a megoldáshoz, mert az idős férfi, ha már vette a fáratságot és konfliktusba keveredett a huszonévessel nem hagyja annyiban a maga igazát.

Így is van, a következő pillanatban, hirten felpattan, és a lány elé penderül. Az ifjú nő megretten, láthatóan hátrahőköl és egy-két másodpercig levegő után kapkod, de a telefonját nem szedi el a fülétől.

– Nem érti, hogy nem érdekel a barátnőjével folytatott diskurzusa? Háromszor kértem, hogy fordítsa el a fejét! A fülembe beszél!!! Ez – mutat a bal fülére – nem diktafon! Értse már meg, hogy nem a telefonbeszélgetését akarom megtiltani! Csak ne-beszéljen-a-fülembe!!!

A lány arca lobog, szeme retteg, de nem és nem válaszol. Semmit! Hanem továbbra is abba a kurva telefonba beszél, ugyanazzal a testtartással és hangtónussal. Igen, már engem is felidegesített a kompromisszumpasszív, falrahánytborsó viselkedése.

– Na, jó – mondja az agilis idős úr -, akkor én meg hangosan fogom az újságomat olvasni – és szorosan a lány előtt állva, fennhangon elkezdi felolvasni a kezében tartott sajtóterméket.

A lány idegesen nevet, és beszél és beszél a telefonjába.

Elképedve nézzük a szürreális jelenetet, mintha színházban lennénk. Ez a valóság show, nem a tévében sugárzottak!

Patthelyzet alakul ki, a lány egyazon testhelyzetben telefonál, az öregúr fennhangon felolvas – mind a ketten rossz érzésekkel teliek. Öt perc telik így el. Mi csak nézünk, mint a moziban.

Aztán leül az öreg, a lány változatlanul ugyanúgy beszél. A jelent varázsa elmúlik. Egy harmincas férfi az éppen jegelődött szituációba kiabál, de érződik, hogy csak úgy véli, tennie kell valamit, mert hiszen egy férfi egy vadidegen nővel vitatkozik és a gyengébbik nemnek segítségére kell lennie. Slussz. Az egészből ennyit fogott fel. Meg azt, hogy a babaarcúval bármikor szívesen beszélgetne, míg a kalapos öregúrral, hm, nem.

– Nem látja, hogy tumultus van? Tele a vonat! Ne hangoskodjon itt! – Ez az idős férfinak szólt.

Vagyis azt fejezte ki a lovagias érzésektől túlcsordult harmincas férfi: nem látod, te vén trotty, hogy nincsen elég hely ahhoz, hogy tündi-bündi arrébb menjen? És különben is!

Erre a babaarcú erőre kapott és végre hallatni kezdte a hangját.

– Maga egyszer csak kiabálni kezd velem! Hogy képzeli ezt? Maga arrogáns velem! – közben változatlanul a fülén van a mobilja.

Az öregúr nem válaszol. Hát… erre nincs is mit válaszolni. Nagyon sajnálom őt és idegesít a lány.

A kényes szituációt a következő állomás oldja meg. Kevesen szállnak le ott, és annál többen fel. Az ifjú nőnek arrébb kell mozdulnia, hogy helyet adjon két férfinak. Nézem őt. Továbbra is telefonál. Nézem a karakán idős férfit. Újságot olvas. Hm. A következő állomáson leszállok.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414407068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flashgordon. 2018.12.02. 10:04:57

Erről minek kellett posztot írni?

ekat 2018.12.02. 10:11:00

Igen, erről minek kellett posztot írni? És mi az a jóvágású öregúr? :) Egyébként meg egyikük sem jobb a másiknál. Részemről ha normálisan kérte volna, elfordulok, de erre a stílusra én sem moccantam volna.

hidroponi 2018.12.02. 10:34:15

ah, csak egy kis hungaricum.. :D

rgs 2018.12.02. 10:40:09

Télleg minek. Joga van a kislibának pofázni, jogállam. Ha túl hangosan kerepel én is rászólok.

Elemér Erdélyi 2018.12.02. 12:01:29

Fingani kell ilyenkor. Aztán majd rendeződik a rend.

Megoldó 2018.12.02. 12:11:35

Lehet egyelőre még újdonság, de ez lesz az Abszurdisztáni hungarikum. Mindenki szarik mindenkire, és az egész ország megy a lefolyóba... Ez a szép jövő.

rgs 2018.12.02. 12:19:45

Viccet félretéve a szereplők nagyon ott vannak:
- a kishercegnő, aki alma formájú anyajeggyel született és ez nagyban meghatározta a későbbi vásárlási és kommunikációs szokásait
- az öreg, aki egy világháború és pár évtized szopás után a vonaton ébredt rá arra hogy tulajdonképpen minden mondat így kezdődik: "képzeld mi történt..."
- a lovag, aki levelezőn végezte a szakot és rögvest a 378. bevetése után megmenthette a harmatosan illatozó hölgyet a túlerőben támadó kekec druidáktól

HgGina 2018.12.02. 13:02:43

Elsődjére?
Keresd már ki az értelmező szótárból! És egy füst alatt a fáradtság és fáradság értelmezését is.

Aki nem tud magyarul, továbbá nem tud írni, az minek ír baromságokat?

Egyébként a HP kezéből ki kellett volna venni a telefont aztán határozott mozdulattal kib....ni az ablakon.

HgGina 2018.12.02. 13:04:58

@ekat: Mert nincs önkritikád.

Semper Fidelis 2018.12.02. 13:10:15

Van a System Of A Down együttesnek egy jó kis száma, a Chop Suey. Na, ilyenkor a telefonáló felé maximális hangerővel.... Cigányhifi ellen is jó.

Akármiértis 2018.12.02. 13:15:49

A csajszi a vonal végén egy ismerőssel beszélt, pont azért nem tette le a telefont, mikor már kellemetlen volt a helyzet “ott volt vele egy ismerős”. Kontrázást is csak akkor kezdett mikor vki egyöntetűen mellé állt, a fiatal fickó. Ha idős úr kevésbé kezd félreérthetően beszélni, vagy mondjuk ki, némileg kevésbé arrogánsan, akkor hamarabb célt ért volna. A fiatal fickó szemszögéből már nincs nagy pszichológiai kung-fu, meg kellett védeni a kishölgyet, hátha vmi orbit reklámbeli siker kerekedik a végére. Szólni joga volt, de ha csak szimplán eredményt akart volna az úr, másképp intézi...

ekat 2018.12.02. 13:33:12

@HgGina: Vonaton telefonon valaki fele fordulva beszélni gáz, mást magas lóról, trágárul pocskondiázni oké? Kinek is kell az önkritika? :D

yourmomtits 2018.12.02. 14:06:46

szerintem a fiatal csaj ovi volt álruhában, és természetesen szemét fideszesek

lenörd hofstadter 2018.12.02. 14:28:19

Változó idők, változó világ.

Eddig általában két hülye volt egy pár, most már vannak vagy négyen, öten, hatan....

zsocek 2018.12.02. 14:48:49

A mobiltelefon/okostelefon becenevű agypóráz megteszi hatását....

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.02. 15:24:53

Megértem a dühös férfit. Hihetetlenül idegesítő tud lenni, amikor másik ember locsogását kell kikerülhetetlenül hallgatni. A szenvedő fél hosszan tűr, mert az illem arra kényszeríti, aztán kis jelekkel próbálja mutatni, hogy a személyes terébe taposnak, aztán a feszültség átszakítja az illem határait. A nő sutyerák módon viselkedett. Van egy nőtípus, fiatal és csinos, rebbenő, majd dacos öntudatossággal, amelyik úgy kezeli a problémákat, hogy tüntetően nem reagál. Hozzá ne szóljon senki idegen. És akkor a probléma máris meg van oldva szerinte. ilyenkor már egy pofonra is viszketni kezd az ember tenyere, de az utolsó morzsányi józan ész még visszatartja. Nekem is elegem van azokból az ostoba libákból, akik még akkor is a fülükön tartják a telefont, amikor a busz után szaladnak. Ez már betegség.

Ha bedugna egy fülhallgatót a telefonba, kevesebb fáradsággal is tarthatná közvetlenül a szája előtt a mikrofont, és beszélhetne csendesebben.

Ilyenkor talán az lehet egy megoldás, hogy a kívülálló ember bekapcsolódik a beszélgetésbe. Kommentálja a hallottakat, a telefonálóhoz, aztán esetleg a legközelebb állókhoz szólva, kritizálva a telefonálót, hiszen ő is nyilvánvalóan be van vonva a társalgásba, a telefonáló azért beszél ilyen hangosan. A körülöttük állók ki fogják nevetni a telefonálót, akinek az a legrosszabb, ha kinevetik.

diliba 2018.12.02. 15:38:24

Engem is nagyon zavar, amikor a járműveken folyamatosan mások magánéletét kell hallgassam. Amikor végtelenített magándumákat nyomnak mellettem, és nincs hova menekülni...Habár volt, amikor tudtam, akkor átmentem a busz másik végére.
Szóval én is azt gondolom, hogy a zsúfolt járműveken már alapból rossz, hogy egymás aurájában tömörülünk + még hallgatni is kell mások dolgait. Régen az emberek infót cseréltek, és letették a telefont. Most végtelen időkig locsognak. Én is szoktam locsogni, de nem mások előtt intézem, hanem otthon, egyedül egy szobában. Még a családtagjaimat sem akarom terhelni a másnak szánt sok szöveggel

flashgordon. 2018.12.02. 17:52:54

de ha elfordítja a nő a fejét mennyivel kevesebbet fog hallani?

atrush 2018.12.02. 18:07:28

@ekat: Onmagaban mar az bunkosag, ha valaki hosszan telefonalgat egy jarmuvon vagy mas zsufolt helyen. Mondjuk en azt sem ertem, miert akarja a maganeletet par tucatnyi idegennel megosztani.

Szaktanár 2018.12.02. 18:27:09

ó, én már egy bő évtizeddel ezelőtt megtanultam, h ha nem a saját ricsajomat hallgatom (=fülhallgató, zene max hangerőn), akkor másét fogom. nem ideális megoldás, de működik, és kurva sok stressztől kímélem meg magamat vele.

mbazs 2018.12.02. 18:52:48

Igaza volt az öregnek, rohadt nagy bunkóság a magándolgaival etetni több tíz másik embert, akik baromira nem kíváncsiak rá. Csak némelyiknek kissé túlfejlett az agyában a szófosásért felelős központ.

Alick 2018.12.02. 19:06:59

@Szaktanár: Ebben is van valami,. de ha az öregúr karakán, ablak lehúz, majd a telefon kézből kikapva repül ki rajta.
:)

Szaktanár 2018.12.02. 19:26:45

@Alick: igen, csakhogy ez büntetőjogi kategória, míg az én megoldásom nem az.
:)

hidroponi 2018.12.02. 20:30:50

megszereztem mi hangzott el a telefonban a kisnagysag reszerol:

-Te tedd le!
- ?
-Nem! Te tedd le!
-?
-Ha szeretsz akkor Te tedd le!
-?
-De nem...Te tedd le!
-?
-Jó akkor tegyük le egyszerre!
-?
-1,2,3
-?
-Nem tetted le!
-?
-De te tedd le..
-?
-Ha szeretsz akkor te teszed le!
-?
-Héééééé! Most miért tetted le???!

ételizésítő 2018.12.02. 22:28:53

A cikkíróhoz hasonló funkcionális félanalfabéta (olvasni talán tud, írni kurvára nem) mi a faszért akar mindenáron írni?

ételizésítő 2018.12.02. 22:35:53

@Semper Fidelis:
Az? Egy gagyi kis tinglitangli. Ha már keménykedni akarsz zenével, akkor indulj el mondjuk a Manowar-fél vonalon, abban nincsenek ilyen nyálas részek, mint amilyen a Chop Suey fele.
Vagy esetleg - ha már ragaszkodsz a hasonló stílushoz nyál nélkül - akkor a Clawfingertől a Nigger.

Sir Gombóc 2018.12.02. 22:48:46

@rgs: nem nyert. El kellene olvasni az utazási szabályokat. Abban van ugyanis olyan, hogy másokat nem zavarhatsz a tevékenységeddel.

2018.12.02. 23:06:41

járjatok a csuti vonaton ott csend van és nyugalom!

rgs 2018.12.03. 07:39:41

@Sir Gombóc: Van bizony. Ám sajnálatosan nem definiál decibelértéket. Meddig beszélgetés, mikortól zavarás?

2018.12.08. 08:10:26

Most az egy dolog, hogy idegesítő ha melletted telefonálnak egy tömött vonaton, de a másik fele, hogy gondolom a csaj nem poénból "beszélt a fülébe" az öregnek, ha elfordul, akkor más "fülébe beszél". Szóval lényegében de, az öreg azt akarta, hogy a csaj ne telefonáljon. Azon lehet persze vitazkotni, hogy mennyire illik vonaton hosszasan telefonálgatni, de ahogy az öreg beszólogatott, az aincs rendben, az biztos.
süti beállítások módosítása