Nőkről és férfiakról férfi szemmel - történetek Magyarországon innen.

Számítógépjáték-szenvedély a fiúknál

2019/04/29. - írta: lafe blog

A Mekiben ébredezek egy eszpresszó mellett. A kávé szar. Nézegetem a csészém, megdöntöm – zaccos a kávé. „Hol rontotta el a barista?” Szerencsére a kávéspulttal egyvonalban ülök, így rálátok a baristára. Éppen egy szégyenlős, „bocsánathogyélek” nőnek készít… „Aha! Atyavilág! Ez nem tisztítja el a kávészűrőt, zaccos! Basszus, még rendesen tamperolni sem tud! A vizet sem ereszti le! Minden világos! Rendben, a Meki nem egy California Caffee, de azért ez a kávérészleg és múltkor egy meglepően jó latte machiatot kaptam! A mostani barista egy kókler! Most vigyem vissza a kávét? Á, leszarom. Legközelebb, ha ez a lány lesz, nem kávét veszek, hanem teát.

Füstölgésem, ami legalább azt eredményezte, hogy felébredtem, persze a kávé is hatott, egy, a szomszéd asztalnál ülő házaspár téríti el. A nő hevesen magyaráz a férjének.

– A nyakán az érettségi, csodálod, hogy ordítok vele? Nehogy már védjed! Neked kellene vele beszélned.

Vajon miről?

– Csak kikapcsolódik, így vezeti le a stresszt…

– Gondolj bele, egy menet negyven-öven perc…

– Ezt meg honnan tudod?

Kicsit idegesít a nő, okoskodó és nagyon körülményes, de nem az én feleségem. Közben kiderül a számomra, hogy számítógépes játékról van szó. Azért gratula az anyának, hogy ennyire ért hozzá! Ugyanis közben elmondja a játék nevét és azt is, mennyi alkalom kell hozzá és hány nyert csata, hogy valaki például bronzból ezüst fokozatba lépjen elő. Remek anya, utánajár a fia dolgainak!

– Nem jó a számítógépjátékozás. Nem vetted észre, hogy miután befejezi, vagy ideges, mert vesztett és már nem tér vissza a tanuláshoz, vagy, ha nyert, akkor újból nekiül egy következő menetnek? Játék közben meg úgy káromkodik, mint egy kocsis. Ez már játékszenvedély-betegség.

– Ne túlozzál…

– Nem túlzok. Gondold végig.

Ez nálunk is dilemma otthon. Sajnos nálam azt látják a fiúk, hogy este a gép előtt ülök. Igaz, nem játszom, hanem írok, vagy dolgozom, vagy filmet nézek. Habár nem is olyan régen még azért is leültem a laptop elé, hogy végigvigyek egy kalandjátékot. Ez vajon főleg a fiúkra jellemző és a lányokra nem? Szerintem ez inkább fiús dolog, mint az autómánia.

– Már a kicsi is ezt csinálja. Vagyis az ő kezéből a telefont nem lehet kivenni. Nem olvasnak!

– Márkó mind elolvassa a kötelező olvasmányokat…

– Ez igaz, de mást nem. Domi viszont még azokat sem. Nem jó ez így. Pedig te rengeteget olvasol, miért nem adtad át az olvasás szeretetét?

– Áttértem az e-könyvekre. Olcsóbb, nem foglal helyet. A fiaink is elektronikus formában olvasnak. Lehet, hogy nem szépirodalmat, hanem játékleírásokat, Wikipédiát… De igazából Youtube-videókat néznek… Ezzel meghazudtoltam magam... Hm, változik a világ.

Ebbe jól belegabalyodott az apuka. De egyébként szerintem is nagyot változott a világ.”, gondolom. Régen nem volt Youtube, videovlog, vagy filmnézés a telefonon. Sok minden más most. Nem is tudom, jobb-e ez így. Ez egy másik nemzedék, nekik egyéb természetes, mint nekünk.

Az órámra nézek. Mennem kell dolgozni. Még hallom a feleséget, aki annyit elért a férjénél, hogy este leül beszélni a nagy és a kicsi fiával is erről, hogy finoman terelgeti a párja gondolatit, hogy majd miket is mondjon. Azon elmélkedem, hogy nekem sem ártana leülni a sajátjaimmal beszélni, mert más a férfi szemszögéből az elektronikus világ, mint a nőéből. De az is lehet, hogy ez egy balga elképzelés. Nem tudom jobban kielemezni, tényleg sietnem kell.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8114792702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.