A blog új helye: https://haromp.blogspot.com/

A szülőknek kell megmondani, hogy mit tanítson a tanár

2018/09/17. - írta: lafe blog

Forrás: http://www.life.hu

Jön a metró, felszállok, mellettem egy harmincas férfi lép be, nagyon izgatottnak tűnik. A szemben levő ajtó elé állok be, s hátamat a nyílászárónak vetem. A harmincas, sportosan elegáns férfi is ide áll be, de ő a jobb oldalra. Előveszi farzsebéből a mobilját, és telefonálni kezd.

Én is előveszem a telefonomat, mikor beszálltam éreztem, hogy üzeneteim érkeztek. Közben a férfi mellettem lelkesen beszél. Olyan lelkesen és izgatottan, mintha az imént nézte volna meg a Star Wars x. részét. De nem, ennél izgalmasabb dologban volt része. Most volt először szülői értekezleten, és erről számol be felpörögve, lelkendezve, gondolom a nejének.

– Képzeld, én voltam egyedül apuka! Csak anyukák voltak! ... Értem, na... tudom, ha nem rugdostál volna el, akkor nem tapasztalom meg.

Más unalmasnak, vagy indulatosnak tartja a szülőit, mert megint ezt, meg ezt kell fizetni, mert már megint lehetetlen dolgot kér a tanárnő, mert megint nem a lényegről a beszél, ám az apuka egészen más szemszögből látja, számára egy nagy kaland volt az egész, egy hatalmas élmény.

Aranyos, de különösebben nem figyelek rá, belemélyedek a csetelésbe.

Arra kapom fel a fejem, hogy az apuka tónust vált.

– Nem lesz a gyereknek tesi, fizika és informatika tanára, mindannyian felmondtak. Szép mi? Mondjuk, a testnevelést túlélik a gyerekek, nem fognak lemaradni semmivel, de ott a fizika! Az informatikától sem félek… Ja! Képzeld el, miután az osztályfőnök elmondta ezeket, folytatta. Az igazgatónő megkeresett engem, mondta, mert tudta, hogy húsz évvel ezelőtt elvégeztem egy informatikai okj-s tanfolyamot, hogy vállaljam el az informatikai oktatást az osztályban. Én ezt a végzettségem azóta nem is használtam. Mindegy, én fogom az informatikát az osztálynak tartani. De szerintem, mondta, a gyerekek fognak nekem csupa újat mutatni. Erre idegesen nevetgélni kezdett. Gondoltam, viccelődik. Hiszen a mai gyerekek, már az anyatejjel szívják magukba a számítógépes tudást, folytatta. Egyébként bevallom, fogalmam sincs, mit fogok nekik tanítani. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy, kedves szülők, adjanak ötletet, mit tanítsak, vagyis mit szoktak oktatni hatodikban a diákoknak, és azt is, hogyan kellene ezt tennem.

Forrás: YouTube

Alig bírom magamba fojtani a nevetést. Ez olyan, mint egy kabaréjelenet. Mellette meg nem akarom elhinni, hogy ez tényleg így van. Jobbra az apuka ugyanígy érez, ahogy hallom.

– Én hangosan felnevettem, azt hittem, megint humorizál a tanárnő. És képzeld el, nem viccelt! Basszus, halálosan komolyan gondolta! Ilyen nincsen! Tényleg nekünk, szülőknek kellene ezt megmondani? Befizetek egy angol tanfolyamra és kijelenti a tanár, hogy ő nem is tud angolul, csak beugró és segítséget kér a kurzusra járóktól, hogyan is kell ezt csinálni?! Ilyenkor kiverem a balhét és visszakérem a pénzem. De itt a gimnáziumban, most mit tehetünk? Asztalt boríthatok az igazgatónál, de attól még nem lesz tanár, és a gyerekem sem tudom hirtelenjében másik iskolába átvinni. Ha nem a saját fülemmel hallom, akkor azt mondom, hogy ilyen nem létezik! De Én hallottam! Ez ma Magyarországon a helyzet?! Mi lesz így a gyerekekből? Te, Kati, ez nagyon rossz így!

Az apuka innentől kezdve letargikussá változik. Mondjuk, az elhangzottak után megértem. Az anyuka meg, ahogy az apa válaszadásából meg tudom ítélni, nem lepődött meg.

– Igen, valóban mondtad már… Jól van, na, igazad volt, hogy egyszer nekem kell szülőire mennem… De Kati, ez elképesztő! … Mindig ez volt? … Igen, mondtad már egy párszor, hogy nem százas az osztályfőnök… Ja, hogy egyben ő az osztály matek tanárja is? … Ne gúnyolj már! Tudtam, csak nem kötöttem össze a kettőt…

Így és hasonlóan folytatódik a beszélgetés, az apuka egymás után kapja feleségétől a hideget és a meleget, amiért nem folyt eddig bele a gyereke iskolai ügyébe. Hát most valóban mélyvízbe került! Húsbavágóan megtapasztalhatta a magyar oktatási valóságot. Néha valóban jó tudatlannak lenni, mert úgy nem fáj annyira a valóság.

Néhány megálló után leszáll az apuka, de a lelkes és gyermekien izgatott családapából a hírmondója sem maradt. Sajnálom őt.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8814244179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2018.09.17. 17:00:13

Én is majdnem pont így mentem el infót tanítani, csak nekem ez az eredeti végzettségem. ;)

Thomas Dantes 2018.09.17. 17:35:19

Jól van ez így. Legalább megállítottuk Brüsszelt, nincsenek migráncsok, legyőztük az egész EU-t, és sok szép stadion van.
A sok hülye kis taknyos meg úgyis csak fészbukot nyomkodja. Bezzeg a mi időnkben mi a hordtuk a fát az iskolába, hogy legyen fűteni és ha rosszak voltunk olyan kormöst kaptunk hogy beszartunk.

Na. Ennyit erről, ez a magyarok- többségének -véleménye
Szívesen

mbazs 2018.09.17. 21:29:27

"a mai gyerekek, már az anyatejjel szívják magukba a számítógépes tudást"

Apuka itt nagyot téved, ugyanis a facebook és hasonlók nyomkodása semmilyen digitális műveltséget nem generál varázsütésre. Maximum a gyerek jól tudja használni majd ezeket az eszközöket, de pl egy facebook tekergetése nem fogja azt magával hozni, hogy teszem azt intelligensen tudjon keresni adott területen információkat, akár teljes irodalomkutatást végezzen, stb komplex tevékenységek. A programozás, szoftverfejlesztés iránt való érdeklődés meg aztán pláne nagyon távol esik ezektől. Kb olyan párhuzam, mintha öreganyám fel tudja kapcsolni a villanyt, s ettől már egyből villamosmérnök is lehetne. Hát nem lesz az.

Sőt mostanában egyre több olyan kutatást végeznek, amelyek a digitális eszközök egyre korábbi használatát vizsgálja. S olyan eredmények kezdenek kibontakozni, hogy bizony nem jelent előnyt az, hogy egy 2 éves gyerek folyton tabletet nyomkod -- sőt állítólag gyakran kontraproduktív, ugyanis ezzel a gyerek agya se a finommotoros mozgásokat nem tanulja meg, valamint mindent vizuálisan előre megrágva kap az agyába. S ez az életút se az ügyességet, se a kreativitást nem fejleszti ám túlzottan.

Szóval nem kell hasraesni.

telkoe 2018.09.18. 10:34:55

@mbazs: Tul komolyan nem kell venni a blogot / bloggert, akinek egesz veletlenul mindig sikerul eppen az aktualis indexertelmisegi siramvonalnak megfelelo tortenetet hallgatozni, termeszetesen teljesen ellenorizhetetlen forrasbol.

Legkozelebb azert figyelhetne a kolto, hogy ha apuka a mese szerint soha nem foglalkozott az iskolai ugyekkel akkor milyen csoda folytan tudja az igazgatono, hogy a hos apa 20 eve valami informatikai okjs gyorstalpalot vegzett amit azota soha nem hasznalt. Akar azt is tudhatna, hogy a tantargyaknak tantargyi kovetelmenyei vannak, tehat eleg azt elolvasni, es csak akkor kell a szulotarsakhoz fordulni ha szinezni kell meg a meset.

A szakmai resszel egyebkent egyetertek, az "anyatejjel szivott tudas" legfoljebb a bufe ruhatar bolcseszkar/marketing csodalatanak kivivasahoz elegendo, a hasznalhato tudashoz nincs sok koze.

Terézágyú 2018.09.18. 10:59:53

Szóval a derék magyar apukák hangosak üvöltöznek a mobiljukba a metrón.
Egyrészt zavarnak másokat, másrészt kiteregetik a családi dolgokat (nesze neked privacy).

Legközelebb, ha mellettem is így kitárulkozik valaki, majd belefolyok én is a társalgásba. Ha már kénytelen vagyok hallani/hallgatni.

szelidorzo 2018.09.18. 12:15:47

@telkoe: Megsúgom neked, a leírtak nem egyedi eset. A 8-os lányomnak idén nincs nyelvtan tanára. Majd mindig bemegy valaki helyettesíteni, aki épp akad.
Képzeld, felvételi tárgy középiskolába ilyen tanítás mellett! Ugye milyen jók az esélyei?
A másik, 2 éve tanítok egy szakközép (bocsánat szakgimnáziumba, csak mert átnevezték) iskolába, és tavaly úgy vadásztak le, hogy másodállásban nem lennék e hajlandó elmenni szakismeretet tanítani, mert nincs tanárjuk rá az iskolában. (ez kb szeptember 24 körül volt.
Na ilyen fasza lett a viktorék által vezényelt hazai oktatás. De nem baj, tovább épül a felcsúti kisvasút.

Nancsibacsi 2018.09.18. 13:43:04

Szép sztori, de azért valljuk be őszintén: olyan helyen ahol metró van, meg gimnázium - ilyen probléma nincs. Az persze sokkal sz.rabbul hangzott volna, hogy a nógrádi vagy szabolcsi zsákfaluban panaszkodik egymásnak két rejtett erőforrás, miközben éppen "gallyakat szedni" mennek az erdőre. Ott van munkaerő hiány az oktatásban - de oda nem menne dolgozni se a blogger, se a lelkes baller bólogatók, az 7szentség...

telkoe 2018.09.18. 13:46:01

@szelidorzo: Ja, ha teged is a 20 eve nem hasznalt OKJd miatt szolitott le az igazgato amikor eletedben eloszor beszedultel az iskolaba akkor teljesen hiheto a tortenet.

vanRob 2018.09.18. 14:41:41

@szelidorzo: A lányunkat átírattuk 8 osztályos gimibe. Az általános felső tagozata sajnos nem olyan erős már, mint 20-25 vagy 30 éve. Biztosan vannak magas színvonalú felső tagozatok is, de ahol én élek (megyeszékhely, BP-től 60km-re, a város csapata bejutott az EL-be..., innen kitalálható), ott egy-két város-szerte dícsért tanerőt leszámítva a színvonal nem sok jóval kecsegtet. Hogy ez szándékos rombolás, a hozzá nem értés, vagy a véletlen eredménye, azt mindenki döüntse el magában.

chrisred 2018.09.18. 15:35:53

@mbazs: Ez így van, viszont a gyerekek nem is veszik komolyan azokat ezen a téren, akik nem bánnak készségszinten ezekkel a kütyükkel, hiába rendelkezik a megfelelő informatikai háttérismerettel.

chrisred 2018.09.18. 15:38:45

@telkoe: Valamit félreértettél. Az osztályfőnöknek volt húsz éve elvégzett OKJ képzése, akit az igazgatónő felkért az informatikai órák tartására.

pioneer2016 2018.09.18. 16:18:57

@telkoe:

Talán még egyszer neki kellene futnod a blognak, mert nem jó a szövegértésed.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2018.09.19. 11:58:08

@chrisred: az osztályfönők elmesélte az apukának, hogy nem lesznek tanárok, és utána az igazgató odament az apukához, akinek húsz éves info végzettsége van ..

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2018.09.19. 12:10:02

@telkoe: biztos az anyuka se tudta, aki viszont foglalkozik az ügyekkel, és ezért nem is mondhatta el

chrisred 2018.09.19. 12:22:38

@pingwin: "Ja! Képzeld el, miután az osztályfőnök elmondta ezeket, folytatta. Az igazgatónő megkeresett engem, mondta, mert tudta, hogy húsz évvel ezelőtt elvégeztem egy informatikai okj-s tanfolyamot, hogy vállaljam el az informatikai oktatást az osztályban. Én ezt a végzettségem azóta nem is használtam. Mindegy, én fogom az informatikát az osztálynak tartani. De szerintem, mondta, a gyerekek fognak nekem csupa újat mutatni. Erre idegesen nevetgélni kezdett. Gondoltam, viccelődik. Hiszen a mai gyerekek, már az anyatejjel szívják magukba a számítógépes tudást, folytatta. Egyébként bevallom, fogalmam sincs, mit fogok nekik tanítani. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy, kedves szülők, adjanak ötletet, mit tanítsak, vagyis mit szoktak oktatni hatodikban a diákoknak, és azt is, hogyan kellene ezt tennem.

Én hangosan felnevettem, azt hittem, megint humorizál a tanárnő. És képzeld el, nem viccelt! Basszus, halálosan komolyan gondolta! Ilyen nincsen! Tényleg nekünk, szülőknek kellene ezt megmondani?"

Neked ebből tényleg az jön le, hogy a jelen sem lévő igazgatónő az apukát kereste meg?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2018.09.19. 12:38:36

@chrisred: Ja! Képzeld el, miután az osztályfőnök elmondta ezeket, folytatta - az apuka

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2018.09.19. 12:40:14

@chrisred: bár az is igaz, hogy a poszt írásszintje nem üt meg túl magas mércét
süti beállítások módosítása