A blog új helye: https://haromp.blogspot.com/

„Egy büdös, penészes szart teljesít jobban Magyarország!”

2018/09/12. - írta: lafe blog

Na, neee!”, gondolom, „Huszonöt perccel előbb érkeztem és még ez is!” Barátommal megbeszéltük, hogy beülünk valahova beszélgetni egy kicsit, és az imént hívott, hogy negyven percet késik. Egy kávézóban ülök, zsúfolásig tele van, az asztalkák pedig túl közel vannak egymáshoz. Mindegy, majd fogyasztok és olvasok. De úgy zúg a kávéház, mint egy méhkas.

Mellettem két negyvenes anyuka beszélget kávé és sütemény mellett. Nem akarom hallani diskurzusukat, de itt süketnek kellene ehhez lennem. Az egyik, egy molett, rövid melírozott hajú éppen panaszkodik.

– Múlt vasárnap költöztettük be Tomit (nem valódi neveket írok) a kollégiumba és már is összevesztem a nevelőkkel. Képzeld el, olyan ramaty állapotban van a szobájuk, hárman vannak együtt, hogy az katasztrofális!

A másik anyuka, vállig érő, vörös hajú, együtt érezve hallgatja barátnőjét, közben apró falatokat vág villájával a tortaszeletéből. Az egész teste tömény figyelem. Hirtelen közbevág, és egyik ismerősével kapcsolatban mond el hasonló esetet, mint amit a melírozott hajú asszony mesélt.

– Na, képzeld el – veszi vissza a szót a molett anyuka -, Tomi belépett, és nem bírta abbahagyni a köhögést. A zuhanykabin oldalán és végig a csempén tömény penészgomba tenyészet volt. Feri sem bírta, tudod, mennyire allergiás. Ez nagyon komoly légzőszervi problémákat idézhet elő. A szobában a falak fekete foltosak voltak a lecsapott szúnyogoktól, legalább két éve nem festették le, lejött a vakolat, csupa luk és kosz. A függöny lógott, nem volt felcsipeszelve. Mint egy hippitanya.

A vörös sopánkodik és átérzi a helyzetet.

– Mindent lefotóztam és a következő lendülettel mentem is panaszt tenni. Felvették a panaszom, teljesen egyet értettek velem, de semmit nem tehetnek.

– Nem mondod! De ugye nem hagytad annyiban?

– Úgy ismersz engem? Képzeld, kifakadt a gyerekfelügyelő! Elpanaszolta, hogy a kollégiumi igazgató iskolakezdés előtt nyolc nappal éppen ezért mondott le. Nagyon lelkiismeretes volt, de minden remek ötlete meghiúsult. Erre se adott pénzt, arra sem a kancellária, vagy egyszerűn nem válaszolt neki a kancellár. Nem vállalta így a felelősséget.

Huh, ez durva!”, gondolom, egyre jobban érdekel a történet, kíváncsi vagyok, tudtak-e valamit tenni.

– Felajánlottuk, hogy kifestünk és penésztelenítünk. Nagyon köszönik, ha megcsináljuk, de nem tudják az anyagköltséget kifizetni. Mindegy, a gyerek miatt múlt hét szombaton reggel bementünk Ferivel a kollégiumba és nekiestünk a szobának. Végül gletteltünk, penésztelenítettünk, fúgáztunk, festettünk és kitakarítottunk magunk után. Egy óra oda út, egy óra vissza... hat órát dolgoztunk... igen, nyolc óránkba került utazással együtt a szoba és a szaniterek rendberakása.

– Döbbenet! Ez nem normális! Magyarország jobban teljesít!

– Szart! Egy nagy büdös, penészes szart teljesít! jobban! Hol normális az, hogy havonta fizetünk a kollégiumért... ja, azt nem is mondtam, hogy nyáron kiadták a szobákat, hogy bevétele legyen a sulinak. Akkor miért nem fordították a koleszra a pénz egy részét? Ne haragudj, nem miattad lettem ideges, csak ez az egész felhúz.

Nagyon hangos az anyuka, dúlnak benne az indulatok. Messzemenőkig megértem, de még mennyire! A telefonjának csörgése akasztja meg panaszáradatát. Azon gondolkodom, miért megy az rosszul, ami jól is mehetne? Hiszen gyerekekről van szó, a jövő nemzedékéről, az utódainkról! Nem értem én ezt, miért nem lehet azt felfogni, ha nekik jó, akkor nekünk, szülőknek is jó? Egyszerű ez, nincs ebben semmi bonyolult.

A negyven perc késés helyett csak harminc perc lett és megérkezett a barátom. Az anyukák áttértek témában a férjükre, közben mi is elkezdtünk beszélgetni, továbbiakban nem figyelek az anyukákra.

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5114235557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úgyiselfelejtem 2018.09.12. 19:01:50

Sokszor úgy szokott menni, hogy a bevételeket a központ kapja, amit aztán egyenlően szétosztanak a tagintézményeknek. Már ami marad a költségek levonása után. Vagyis senki nem kap semmit, azt is több hónapos késéssel. Mint amikor egy ismerős mezőgazdász suliba megérkezett az őszi munkákra a pénz márciusban...

pragmatika2 2018.09.12. 19:13:33

"Magyarország jobban teljesít!"

Igen, jobban teljesít. Egy ideje folyamatos a gazdasági növekedés.

Én tíz éve hallottam szinte szóról szóra ugyanezt a beszélgetést. Azzal a különbséggel, hogy a családoknak arra sem volt pénzük, hogy önerőből rendbe tegyék a kótert.

Szóval gyenge poszt na.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.09.12. 19:17:28

Nyelvvizsgára meg majd az állampénzén megy a gyerek..gondolom, mert százezernyi gyökér van ebben az országban aki nem képes 5 év alatt megtanulni bármilyen nyelven középfokon.. Nyugodtan kifestheted a kollégiumi szobádat.. Örülj hogy van, ha rajtam állna nem lenne. Az egyetem befektetés a saját kibaszott jövődbe, nem az enyémbe. Unom már hogy az adópénzekből férgekre költünk. Költsön rád anyád.

nick papagiorgo 2018.09.12. 19:18:18

Anyukának javaslom, hogy dugja a fiacskáját albérletbe havi 50-70-100 ezerért, ott panaszkodhat, hogy penészes a fal, esetleg nem pasztellzöld, amit a fia szeret.

Ja, hogy az albérlet töredékét fizeti a kolesz-szobáért? Akkor ez van.

Kormánytól teljesen függetlenül, Magyarország azért tart ott, ahol tart, mert tele van ilyen emberekkel, akik MINDIG rinyálnak, ha nem lesi őket négy néger szolga, és nem rakják alájuk az aranybilit. Semmi sem jó. Szar az oktatás. Szar az egészségügy. Szar az iskolai ellátás (menza). Lassan dolgoznak a kormánytisztviselők. Felújjtják az utcánkat, de most nem tudunk hazamenni a feltúrás miatt, stb. Akárhogy is van, mindig minden szar, még a jó (ha felújítják az utat) az is szar, mert várakozni kell. Ezeknek soha semmi nem lesz jó, akárki is lesz hatalmon.

Mondom, annak örüljön, hogy a gyereke koleszt kapott. Ha nem tetszik, ki lehet menni, lehet albérletet fizetni. Ja, hogy az meg drága (és megint szar). Hát bébi, így élik le milliók az életüket, ilyen szarabbnál szarabb választások közepette, mert nincs pénzük rá, hogy vegyenek a gyereknek egy kastélyt, ahol éjszakánként álomra hajthatja a fejét.

Mondja a problémáit egy olyan anyukának, akinek a fia nem kapott koleszt, szerintem meg is verik :)

Boar. 2018.09.12. 19:22:40

Na, megjelentek a fideszgyökerek. Mi van gyerekek, ti nem a kétharmadot ünneplitek éppen?
Na menjetek a kurva anyátokba. Előtte keressétek ki a szótárból az "iskola", "kollégium" stb. kifejezéseket, nyilván a szaros életetekből ez kimaradt...

nick papagiorgo 2018.09.12. 19:29:01

Egyébként 15 liter Héra festék kb 6000 Ft, egy teddy henger nyéllel kb 1500, takarófóliák kb ugyannyi, penészgától festék is, két üveg sör (amit közben elfogyasztunk kb 400). Kell még hozzá 2 (esetleg 4)munkáskéz, meg egy szoba esetén fél nap.

Nem rinyálni kell, cselekedni.

Én az összes albérletemet felújítottam, megállapodtam az albérlővel, és a költséget lelaktam. Így is lehet. Közben az ember beltanul olyan dolgokba is, amiket adott esetben az egyedem-begyedem után is hasznosíthat, netán jobbal megél belőle mint a diplomájából.

BiG74 Bodri 2018.09.12. 20:03:14

Ennyi mocsok hülye fideszes droidot! Rossz volt a cím választás, azonnal beözönlöttek a tetvek.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.09.12. 20:09:09

"Hol normális az, hogy havonta fizetünk a kollégiumért..."

Miért, hetente szeretnél? Vagy mi ezzel a gond?

nick papagiorgo 2018.09.12. 20:25:23

@Fermentátor:
figyelmedbe ajánlom az "és még a függöny sem volt felcsipeszelve" mondatot. Szerintem az gondolta, ez valami hotel, ott meg napi szobaárak vannak :)

Mindegy, legalább megcsinálta maga (állítólag). Nyolc kemény órát dolgozott rajta. Ezért dicsérte illeti.
Remélem a srác nem olyan, mint az "átlagos" kollégisták, hogy az első két hétben pl. lehányja a falat vörösborral, (vagy, ahogy láttuk, lecsap rajta egy szúnyogot) mert anyuka dolgozhat megint, meg lesz némi hirig otthon :)

GyMasa 2018.09.12. 20:27:47

@nick papagiorgo:
Én is emlékszem, hogy '98-ban a BME koleszbe költözéskor az első dolog volt kifesteni.
Mindent megvettünk, és 4-en (igen, mert akkor 4 fő volt az átlagos) szépen kifestettük a szobát.
A koleszben linoleum volt, úgyhogy még takarófólia sem kellett (tech-tipp!) elég csak kihordani a bútorokat a folyosóra és fellocsolni a szobát 1-2 mm vízzel.
Festés után meg moppal feltörölni az egészet.

zuulululu 2018.09.12. 20:28:11

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:
Te istenbarma, feltetelezem annak örülsz ha tanult értelmes emberek vesznek körül, legyen az szomszéd, munkahely, lépcsőház, város, ország. Pláne hogy ők előrébb is viszik az országot, benne téged .
Szoval pofa befog, es előre köszön es kalapot emel meghajolva ezen diákok es szüleik előtt

dr utcai arcos 2018.09.12. 20:44:43

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: @nick papagiorgo: nyugodtan szopkodjátok ki egymásból a meleg sz@rt. Két végbéllény. Amikor beköltöztünk a koliba, nem lehetett a szekrénybe pakolni, mert csöpögött a penészes víz a falakról. De ti két végbéllény elintéztétek volna egy üveg Héliával meg két takarófóliával vagy mi a f@sszal.

inkvisitor 2018.09.12. 21:12:46

@nick papagiorgo: A víz forrásának megszüntetése kicsit nehezebb. Pergő festéket levakarni, glettelni, alapozni, majd utána festeni, hogy ne essen le két nap múlva. Ha már festeni kell, legalább tisztességesen csináld, ne csak gányolj. Látszik hogy aki értett hozzá az már elment az országból, csak a magadfajta alja maradt itt.
Nekem nem ez a szakmám, de azt magamtól megtanultam, mit kell csinálni, hogy ne essen le a festék gyorsan. A hérát meg csak olyan falra érdemes felvinni, ami jól van alapozva és fehér, különben fura színeket kap az ember.

teéjesenmindegy 2018.09.12. 21:26:23

nyóc órát kellett dógozni, bazmeg!!
A kurvaanyád elvárásod az van, a kölyköd a 3 évet 5 alatt elvégzi, aztán megy ki mosogatni. Ottrohadj meg ahol vagy, fessél

brlv24 2018.09.12. 21:27:48

20 éve voltak még ilyen egyetemi kolik, de manapság nemigen! Nem tűnik igaznak a bejegyzés.

(Ha van is ilyen az semmiképpen sem a mai átlag koli).

brlv24 2018.09.12. 21:35:29

Azért is sántít a sztori, mer "kancellarrol" ír, ami ugye egyetemi tisztség, de a koliban gyermekfelugyelovel beszélt. Egyetemi kolikban nincsen gyermekfelugyelo.

Szóval ez csak egy gyenge hazugság.

ember100 2018.09.12. 22:45:32

@nick papagiorgo:
Helló !

Ne bakker öreg !
Mennyi egy kiló csirkemell ? 1.300Ft / kg . miért is nem fizetsz 2.000 Ft érte ????
Tudod van egy szolgáltatás annak van egy ára , miért fizetnél többet érte .
Vagy ez olyan fityeszes virtus ????

ember100 2018.09.12. 22:49:22

@brlv24:
Helló !

Védd , védd , védd .... :)

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.09.12. 23:20:29

@zuulululu: Te is vizsgázhattál volna előttem, de valószínűleg nem ütötted meg a szintet az egyetemi felvételiknél :) Gyökér proletár

cardiobascuralis 2018.09.12. 23:46:06

Arról nem beszélgettek az anyukák, hogy a bloggerek helyesírása milyen katasztrofális?

Ingyen védem az Orbán kormányt 2018.09.12. 23:56:08

Jo kis poszt. Orbán ki ment helyre tette a lipsiket, a fidesz erösödött 5 %-al, erre most hirtelen éheznek a gyerekek.

Épüljön stadion a CEU helyére 2018.09.13. 00:14:24

"Azon gondolkodom, miért megy az rosszul, ami jól is mehetne? Hiszen gyerekekről van szó, a jövő nemzedékéről, az utódainkról! "

A postolo kártéritessel tartozik, mert ennél a mondatnál felrobbant a DEMAGOGIA méterem, pedig kiprobált, strapabiro darab volt.
Csodálkozom hogy a postolo nem hiányolta a szobákbol a lélegeztetö gépeket, mégis csak a jövö nemzedékéröl van szo.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.13. 05:44:31

Atya Isten, Zorbán nem teremtett skandináv életszínvonalat még mindig az országban??? Botrány!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.13. 05:45:35

@Ingyen védem az Orbán kormányt:

Már 2010 ősze óta minden átlag 10 kisdiákból 11 éhesen esik ki a padból.

inkvisitor 2018.09.13. 05:54:35

2010 ősze óta mindössze egyszer sikerül ennem egy jó birkapörköltet! (igaz)

bontottcsirke 2018.09.13. 06:26:44

A kolesz szoba 30 éve is így nézett ki, meg 30 év múlva is így fog. Mint az emberek. EBben az országban az a szép, hogy semmi sem változik, csak a környezete. Így lesz szép lassan Európa segglyuka-

Stephen Lakos 2018.09.13. 06:34:25

Amig nincs tejben-vajban furcsi, addig konjukturarol sem beszelhetunk!!!

Dorinda41 2018.09.13. 06:34:28

@Voznyák Pista: Amikor a legidősebb gyerekem volt kollégiumban, szép, felújított koliban lakott, ketten egy szobában. Ez a kollégium azóta egy lepukkant romhalmaz, a szobákban négyen laknak. A legidősebb és a legfiatalabb gyerekem között 18 év van. Szóval amit anno a szocik megcsináltak, az utána jövők még csak karban sem voltak képesek tartani. Az adómat akkor is, most is fizetem. Nehogy már nekem kelljen állami feladatot ellátni. Legkozelebb műtsem is meg magam, meg fessem ki a kórházat, mert azt is én használom. Vannak itt elképzelések arról, hogy hogyan működjön jól ez a fantasztikusan teljesítő ország.

$pi$ 2018.09.13. 06:54:44

"Mellettem két negyvenes anyuka beszélget kávé és sütemény mellett."

Szóval a posztolónak nincs információja arról, hogy melyik kollégium és hogy is nézett ki a szoba. Hearsay...

scavengario 2018.09.13. 06:55:33

@nick papagiorgo: "Szar az oktatás. Szar az egészségügy. Szar az iskolai ellátás (menza)."

De ezek tényleg szarok! :D

hatodikx 2018.09.13. 07:06:03

És vajon mitől került olyan állapotba az a kolesz? Sajnos a diákok nem vigyáznak, sőt van úgy, hogy végzősként még az ajtót is letépik távozáskor. A háborgás viszont jogos, a kolesz adminisztrátora minden héten le kellene ellnőrízze a szobákat, és ahol mocskot talál, kirúgja a kedves csemetét, vagy rögtön behívja az anyukákat a kávé és süti mellől, hogy tegyenek rendet.

scavengario 2018.09.13. 07:11:13

@maxval balcán bircaman: Ok, nincs kifestve, de azért egészségkárosító penészedés ne legyen már a szobában...
Én is lepukkant koliban voltam ~20 éve. Az ablakokon zárt állapotban 2 ujjnyi rés volt, annyira el voltak vetemedve. Anyám is csak nézett, hogy télen meg fogunk fagyni. De aztán kompenzálták a fűtéssel, annyira nyomták, hogy a csöveket is betekertük újságpapírral. És résnyire kinyitott ablaknál aludtunk TÉLEN! Mai napig nem értem, miért nem cseréltek inkább nyílászárót, mert így hatalmas összegeket fűthettek el. De nem engedték meg maguknak, hogy fázzunk.
Na most itt a penészt azért illett volna eltávolítani, meg a beázást (ha van), megszüntetni. A szülő meg fessen, ha nem elég esztétikus a szoba.

ludomik 2018.09.13. 07:47:53

a kollegiumi ellatasnal,van szarabb is,az EGESZSEG ugy,,konkretan, eletveszelyes..legyen az fovaros vagy videk,,az embereket terelik,a fizetos,extra draga szolgaltatasokat nyujto, Magankorhazak,rendelok fele,,ez tortenik epp most Anyammal

rnz 2018.09.13. 07:57:48

Atyavilág, mit szólnának ezek a nyomorult véglények, ha lenne még sorkatonaság? Az hogyhogy nem szerepel a cikkben, hogy Viktor személyesen felel ezért az égbekiáltó és megbocsájthatatlan bűnért? Esetleg ki lehetett volna egészíteni azzal is, hogy a szemét kormány elvárja, hogy legalább egy nyamvadt nyelvvizsgája legyen egy diplomásnak, pedig szegény gyereknek alig marad ideje a romkocsmázás mellett.

Reepa 2018.09.13. 08:23:23

Penészes a koli fala=> Magyarország rosszul teljesít
Még véletlenül sem az igazgató a felelős… Hanem Egyenesen Magyarország
Az a baj a világgal hogy minden agyhalott blogot ír

Reepa 2018.09.13. 08:29:19

A blog írója a hatásvadász szar cimével és a pitiáner problémájának Országos szintű általánosításával elmehet a jó büdös picsába

Reepa 2018.09.13. 08:31:30

Ekkora erővel… „Jaj istenem beázott a plafonon… Ezért az anyád picsája!”

Szelid sunmalac 2018.09.13. 08:42:28

Mindig ujra racsodalkozom a buszke magyar nepre. Mindent elvarnak masoktol (fesse ki, ne rinyaljon, ne pofazzon stb.), de onmaguk nemhogy fejlodni nem akarnak, de egyenesen fel vannak haborodva, ha valakinek nem tokeletes valami. Hiszen van annal szarabb is! Minek barmin is javitani? Togoban megszarabb, oruljunk, hogy nem ott elunk! Fejleszteni, jobbitani? Elmegy am a picsaba! De kozben buszkek. Mert buszkenek lenni kell. Teljesitmeny az nem kell. Az elismerest csak ugy kapjuk es adjuk mi is. Illetve en nem.
Leroviditem a tortenetet. Van egy szolgaltatas, amiert valaki fizet. Annyit, amennyit a szolgaltato meghataroz. Amikor a kifizetett szolgaltatast szamonkeri, a szolgaltato nem hajlando/kepes azt nyujtani. Erre az ugyfel tovabbra is fizeti a szolgaltatast, es meg onerobol es onkoltsegen megvalositja a szolgaltatast alapjait is.
A kommentelok meg ahelyett, hogy egyreszt polgari ontudatukban fel lennenek haborodva, hogy az altaluk megtermelt penzbol fizetett szolgaltatasert nem azt kapjak, amit megigertek, ahelyett hogy a sajat erdekukben is kiallnanak a masik polgartarsuk mellett, amellett, hogy ertekelnek a masik hozzaadott erteketes erofesziteseit, meg megteszi bunbaknak es ocsarolja.

Hogy ez mennyire nem normalis, mar fel sem tunik szinte senkinek, hiszen ez lett a normalis. Mi tobb, ezzel indokoljak, hiszen ez mindig is igy volt, ez a norma.

Emberek, ti szanalmas hulyek vagytok.

Nancsibacsi 2018.09.13. 08:44:10

Egy olyan koliszoba ára, ahol teljesen egyedül van a gyerek kb 1/5 része egy albérleti szobának. Az ilyen 3-4 fős, legalja szobák 1/10 részébe kerülnek. Ez piaci alapon simán nem éri meg, az állam meg - ahogy pl. az egészségügyben, oktatásban - a pocsék színvonallal tereli a piaci alapú szolgáltatások felé a népet.

Szelid sunmalac 2018.09.13. 08:47:01

Es ez most komolyan politikatol fuggetlen kene legyen. Ennyire igenytelen, rosszindulatu, belenyugvo barmot egyrakason en meg sehol mashol nem lattam, pedig jartam par helyen.
Elarulom mi lenne a normalis. Egy kozossegben aki teheti segiti azt, mert a sajat eletminoseget is javitja. Szinte verseny kene legyen, de legalabbis tarsadalmi elvaras, hogy onkentes munkat vegeznek az emberek a sajat szuk vagy akar tagabb joletuk erdekeben. Normalis kene legyen az, hogy igenyes legyen valaki a munkajara. Epp ezert elvarja ugyanezt masoktol is, hiszen o is megdolgozott a penzeert, amivel fizet. Normalis lenne, hogy szeles tarsadalmi alapja legyen a folyamatos jo minoseg es a fejlesztesek irant.

Ma, Magyarorszagon ennek pont a forditottja igaz. Nemhogy polgari reteg, de egyenesen az alapveto emberi mivolt is hianyzik.

Nancsibacsi 2018.09.13. 08:48:01

@Szelid sunmalac: "Erre az ugyfel tovabbra is fizeti a szolgaltatast, es meg onerobol es onkoltsegen megvalositja a szolgaltatast alapjait is."
Jó, de azt kihagytad, hogy a töredékét fizeti a reális árnak - ez az amiért lenyeli a békát, és kifesti a szobát. Egy vödör diszperzit kb 5eFt, az egész anyagköltség lehetett úgy 15eFt ecsettel, mindennel együtt. 1 napot rászántak ketten - legyen 50eFt. A másik oldalon meg ott van, hogy havi 10 eFt-ért kap egy ágyat, amit albérletben kb 50 alatt nem kapna. Vagy 25-ért egy szobát, ami albérletben rezsivel 120-150 volna. Simán MEGÉRI kifesteni, annyira olcsó a bérleti díj. Persze picsogni meg s.gget riszálni kell utána, mert panaszkodni meg kötelező.

kormanyrud 2018.09.13. 09:02:45

@Nancsibacsi: Nem igazán érted mit akart mondani sünmalac, de valójában pontosan rólad beszélt. Itt az a norma, hogy szar valami. Máshol az, hogy jó valami.

Nem is érted az abszurditását annak, hogy egy diák szüleinek kell kifesteniük a kollégiumi szobát, ez a tragédia.

Förtelem egy ország ez és a java sajnos már elhúzott innen, mert nem volt hajlandó az egyetlen életét ilyen igénytelen, buta tahók között leélni. Maximálisan megértem és irigylem őket.

Szelid sunmalac 2018.09.13. 09:11:08

@Nancsibacsi: Felesleges volt reszletezned, ha a lenyegi mondandom felett atsiklottal. A vevo/te/MI szempontukbol ugyanis teljesen lenyegtelen, hogy MENNYIBE kerul a szoba. A szolgaltato allapitsa meg annyiban az arat, amennyibol a szolgaltatast egy kozosen megallapitott es elvart, minimum kozepes, de inkabb jo szinvonalon folyamatosan nyujtani tudja es torekedjen annak folyamatos javitasara. Hogy az arat pusztan sajat koltsegei alapjan, piaci ar alapjan vagy az allamtol/mas szervektol/a Tercsi nenitol kapott dotaciokkal kiegeszitett koltsegek alapjan hatarozza meg, IRRELEVANS! Ez a vevot nem erdekli. De az igen, hogy a szolgaltato altal meghatarozott arat kifizetve, a fent emlitett szinvonalon kapja meg a szolgaltatast. Ezt hivjak szerzodeses viszonynak. Es ha neked magyarazni kell, hogy ha egy szerzodest az egyik szerzodo fel nem tartja be , akkor nem az a normalis, hogy a masik fel afolott atsiklik (mint te a kommentemen) vagy urambocsa azt kipotolja.....nos, akkor....akkor egyreszt pont tokeletes bizonyitek vagy a mondandomra, masreszt nincs kozos temank.

Szelid sunmalac 2018.09.13. 09:23:31

Egyebkent pedig ha mar azzal kepesek egyesek ervelni, hogy reszben/egeszben allami szolgaltatasoknal miert (nem) fontos az ar es minoseg, illetve azok multbeli alacsony szinvonalara hivatkoznak: felhanytorgatnek par elfeledett tenyt

1. Allami bevetel keves kivetellel onmagaban NINCS. Adobevetelek vannak. Amiket nem csak a posztban emlitett anyukak, vagy a posztolo jo edes anyukaja, nem csak fideszesek, cocik meglibbantak fizetnek, hanem AFA es egyeb formakban az OSSZES magyar lakos. Ezert ha az allam nem arra forditja a TE SAJAT MEGKERESETT PENZED; AMIERT A VEVOID MEG FONOKOD SEGGET NYALOD NAPONTA ES VERT IZZADSZ, amit vallalt es amit az allampolgarok elvarnak, akkor baratom fel kene hordulnod. Mert megegyszer: a te penzed nem arra koltik, amivel megbiztad oket. Ugyanis olyan, hogy ingyen, nincs. Se egeszsegugy, se kozlekedes, se kollegium vagy felsooktatas. Mindenki fizeti. Te is. Es ha mar, akkor talan elvarhatnad a minoseget. Igenyesseg, tudod.
(Mielott jonnel a "mindenki fizesse maganak" szoveggel: ne hulyitsuk egymast! Pont azert adnak a polgarok megbizast a kormanynak, hogy kozosen hasznalt arukat es szolgaltatasokat kezelje es nyujtsa. Igy olcsobb, gazdasagosabb es egyeltalan megvalosithato. Vagy vegyel magadnak villamost sinekkel, meg korhazat is. )

2. Ha a multban az allami szolgaltatasok (kihallod a "szolga-" szotovet, ugye?) szinvonala alacsony volt, akkor nem az a normalis, hoggy most is epp ugyanolyan alacsony, hanem az, ha valtozik, megpedig kizarolag pozitiv iranyba. Ha nem, akkor egy normalis, ontudatos ember ezen haborodik fel.

De neeem...ennel sokkal fontosabb a vodor festek ara, es hogy miert panaszkodik egy amugy is meghazudott haziasszony.

Tehat tovabbra is a szubjektiv konkluziom: a mai magyar tarsadalom igenytelen magara es barmire, agressziv, kicsinyes es ostoba.

Nancsibacsi 2018.09.13. 09:27:04

@kormanyrud: Én látom hogyan működik a világ, ti meg csak értetlenül álltok előtte, hogy "ez máshol nem így van, itt mé nem?" Ha megértenétek, hogy miért kell a sürgősségin 8 órát sorban ülni lőtt mellkassebbel, hogy miért penézes a kollégiumi szoba, és hogy miért tanítanak karikásostor csattogtatást Pitagorasz tétel helyett, akkor nektek is könnyebb volna. Ha felismered a rendszert, ki tudsz lépni belőle, vagy tudsz hozzá alkalmazkodni. Ha nem ismered fel, csak puffogsz, akkor nem érsz el semmit sem.
A rendszer célja az, hogy szakadjanak le az emberek az állami csöcsről. Ezért sz.r SZÁNDÉKOSAN minden, ami állami, mert az emberek most is pont úgy szeretnének rajta lógni, mint a szocializmus alatt, amikor nem kaptak pénzt a munkájukért. Most már kapnak, de azért csak jó volna az ingyen/olcsó koli, az ingyen agyműtét, meg az ingyen diploma - mert hát a pénz az kell a minden második hétvégén esedékes wellnesre, az 5 éves "félárú" BMW-re, a családi házra, meg az évenként 6x fapados repülésre. Azt nyilván nem lehet kommunikálni, hogy ez egy szegény ország, amely az 1500-as évek óta folyamatosan valakinek a gyarmata, a gyarmati fehér niggereknek meg rohadtul nem járnak ezek - örüljenek ha lyuk van a s.ggükön. Mert ha ezt mondanák, akkor a gyarmati fehér niggerek mind kivándorolnának, és felcsinálnának egy randa angol/német nőt, hogy a gyerekeik legalább ne másodrangú állam polgárai legyenek.

2018.09.13. 09:27:50

@nick papagiorgo:
Nem, inkább pont a teféléd miatt tart itt az ország, akinek a szart is le lehet nyomni a torkán, ha az "ingyen" van.

Én azt mondom, vagy legyen fizetős a felsőoktatás és teljesen önköltséges a kolesz, akár 100%-ban magántulajdonban, de akor ne legyen vilagrekord áfa meg ezernyi különadó, vagy ha már az állam vállalta a feladatot az adónkért cserébe, akkor az a kurva kolesz legalább az alapvető egészségügyi feltételeknek (értsd: ne legyen penészes) feleljen meg. Ezt is kormányoktól függetlenül mondom.

Nancsibacsi 2018.09.13. 09:30:02

@kormanyrud: "Förtelem egy ország ez és a java sajnos már elhúzott innen, mert nem volt hajlandó az egyetlen életét ilyen igénytelen, buta tahók között leélni."
Ez egy óriási tévedés. A java az itt maradt - az aljanép húzott el, aki pl. felvette ész nélkül a devizás hiteleket, és nem tudta fizetni. A java köszöni szépen - most is szépen, CSENDBEN megvan. A java mondjuk az SAP-nál dolgozik, hazavisz havi 1 millió nettót, és 5 év után kap egy 10-15 milliós autót a s.gge alá, amit 5 évente kicserélnek. Az alja az mentőápoló, aki soha nem tudna megírni egy dupla for ciklust. És pont lesz.rom, hogy embereket ment - olcsó munkát végez, azért mert másra nem képes. Evvan...

2018.09.13. 09:31:15

@Dorinda41:
A szocik kurvára nem csináltak meg semmit, a koleszokat PPP konstrukcióban építették, illetve újítottak fel, ami bújtatott hitel volt. Attól, hogy a Fidesz egy szarházi banda, nem kell megszépíteni a múltat.

2018.09.13. 09:36:09

@scavengario:
Valószínűleg éppen azért nem volt nálatok penész, mert folyamatosan áramlott be a hideg levegő, amit az agyonnyomatott fűtés felmelegített, így a benti relatív paratartalom magas volt. A posztban szereplő koleszban valószínűleg új nyílászárókat szereltek valamikor fel, megfelelő szellőzőrendszer hiányában meg hiaba szellőztetnek időnként, 3 ember egy kis szobában hamar bepárásítja az egészet.

2018.09.13. 09:38:05

@rnz:
Én azt hittem, hogy olyan szinten rendbe lett téve az oktatasi rendszer, hogy már nem termel ki romkocsmázós bölcsészeket, és szuperjó koleszban lakhat a jövő kiművelt emberfője.

Nancsibacsi 2018.09.13. 09:38:24

@Szelid sunmalac: "Mielott jonnel a "mindenki fizesse maganak" szoveggel: ne hulyitsuk egymast! Pont azert adnak a polgarok megbizast a kormanynak, hogy kozosen hasznalt arukat es szolgaltatasokat kezelje es nyujtsa."
Na várjál már: egy kollégiumi szobát közösen használunk? Nem hinném. Ennyi erővel lehetne az Auchan is ingyenes, és fizessék adóból, amit berakok a kosaramba.
A kormánynak tudod mennyi feladatot KELL vállalnia? Gyakorlatilag csak az erőszakszervezetek (katonaság, rendőrség) és a katasztrófa elhárítás (tűzoltóság, mentők) - AZ ÖSSZES TÖBBI LEHET MAGÁN. Igen, az utak is: valaki építse meg, aztán akinek kell, fizessen érte. Ha nem tudják abból a lóvéból fenntartani, akkor meg ne legyen ott út. A sínek is. A villamosok is.
Nyilván sz.r ügy lenne, hogy az 500 fős falunak, ahol van 23 adóbefizető, mert a többi cigó/nyugdíjas nem lenne 5 km-es tükörsima bekötő útja. De EZ A REALITÁS - az a falu ott ahol van NEM ÉRI MEG.
Jelenleg Magyarországon a kormány csomó olyan feladatot vesz a nyakába, amit nem kellene. Az adók is magasak, de ha megnézed pl. az EÜ befizetésünk /fő kb 1/10 része a németnek. A gyógyszerek, eszközök meg nem kerülnek 1/10 részébe - de még az orvosok se 1/10 részét keresik, mint a németek. A kormány a diffet belerakja az EÜ-be pl. ÁFA-ból. meg SZJA-ból. És igen, jól látod: ez kb erre elég. Szarra. Ezért kell minél több feladatot feladni, és a piacira áttérni. A koli az pont jó, mivel eleve borzasztó sok a kamuszakos egyetemista, és egy könyvtár-s.ggmeresztés szakos egyetemista lakhatásáért mondjuk havi 50-100 ezer adóforintot kifizetni az szerintem rohadt nagy luxus volna.

citrix 2018.09.13. 09:39:58

Isten hozott a szocializmusban. Pécs, Kalamár kolesz, dettó csak még jobban lepusztulva. Konkrétan barkácskészlettel kellett jönni a szeptemberi beköltözéskor. Persze a pártpropaganda szerint minden szép és jó, országunk töretlenül fejlődik, a kapitalisták hanyatlanak. Ismerős sztori?

2018.09.13. 09:40:15

@Reepa:
Mivel olyan a finanszírozási rendszer, hogy az igazgató nem tud pénzt keríteni rá, mert még ezek a döntések is fentebbi szinten dőlnek el, ezért az előző igazgató felmondott, mint olvashattad a cikkben. Ennek van némi köze a felsőoktatásban a politikai alapon az egyetemek gazdasagi ügyeit vezető kancelláriához, illetve a közoktatásban az igazgatók jogkörének jelentős részét átvevő kliknek.

Európai téridő 2018.09.13. 09:42:39

Túltoltad a címadást, te marha!

2018.09.13. 09:46:00

@Nancsibacsi:
Faszsag az Auchanos hasonlatod. Az állam vállalta ezt a feladatot? Igen vállalta. Akkor tessék teljesíteni is a feladatot, vagy ne vállalja, ha erre nem képes, cserébe szedjen be kevesebb adót. Én a kisebb állam híve vagyok, de ha már beszedik a nem alacsony adókat, akkor cserébe ne az legyen, hogy ingyen van, örülj hogy van, mert kurvára nincsen ingyen.

BillEvans 2018.09.13. 09:57:57

Abszurd! Állítás: penészfolt található egy szobában (egyébként nem ismerjük a részleteket). Következtetés: nem teljesít az ország! (tehát hazudik, aki ilyet állít!). Ebben az összefüggés rendszerben csak három dolog "necces": 1: nem tudjuk a penészedés okát (fontos volna!); 2: egyébként az ország számos olyan mutató szerint, ahogy az országokat meg szokták ítélni valójában teljesít (egyetlen ország releváns mutató rendszere sem tartalmazza a kollégiumi szobák egy négyzetméterére eső penészgombák mennyiségének adott viszonyok melletti tűréshatárát!); 3: a két dolog között valójában nincs releváns összefüggés (az Eu legmagasabb színvonalán üzemelő országában is találhatnánk penészgombát egy kollégiumi szobában).
Konklúzió: a szülők probléma megoldó tevékenysége dicséretes, az anyuka érvrendszere vicces (talán a nevetséges pontosabb).

2018.09.13. 10:03:07

@Nancsibacsi: szerintem nem normális dolog, ha a kollégiumi szoba az egészségre ártalmas. De nyilván te szeretnéd, ha az orvosi ellátásod Stihl fűrésszel és svájci bicskával történne, hisz töredékét fizeted a piaci árnak.

2018.09.13. 10:06:24

@BillEvans: amennyiben tényleg penészes volt a fal, akkor az egészségkárosító.
Ez pedig nem megfelelő. A szobát nem lehet kiadni használatra. Tudom, a szalmonellás fagyi is elfogadható, ha nemzeti színű.

rnz 2018.09.13. 10:11:54

Roppant egyszerű, akkor az ilyen leamortizált koleszeket be kell zárni a picsába. A diák meg csak megoldja valahogy, ha másnem többször annyiért. Már ha talál egyáltalán albérletet.

Boar. 2018.09.13. 10:12:42

@Nancsibacsi: Egy embernek véletlenül sem az az értékmérője, hogy meg tud-e írni egy "dupla for ciklust".
És téged is az a mélyen lenézett mentőápoló fog letolni a hullaházba amikor bemész a kórházba egy törött karral és belehalsz a műtét közben kapott fertőzésbe.
És nem lesz ott a viktor, hogy hűs kendővel törölgesse a homlokod amikor döglődsz...remélhetőleg már holnap...
Hogy basznád szíven azt a retkes, fideszes demagóg kurva anyádat...

Máttyáskirály 2018.09.13. 10:13:57

@Szelid sunmalac: Kedves Sünmalac, hidd el kár itt fáradni, ahogy egyes beszélö nickek sugallják "teljesen mindegy". Az itt hozzászólók nagy többsége, amikor akciósan (értsd a piaci ár alatt) foglal szállást hosszú hétvégére, visz egy vödör diszperzitet, meg fóliát és kifesti az appartmant mert még úgy is megéri..... és nem rinyál.

Egyébként meg Mo igenis jobban teljesít, pl timink is milyen szép lambót vett, pedig ö is ilyen penészes koleszban lakott, s anyukájának többször ki is kellett festenie.

Ma Baker 2018.09.13. 10:15:57

Klasszikus duplán névtelen pletykából gerjesztett petykabotrány. Tök "hitelesnek" tűnik. Már a címből is pontosan látszik, hogy semmi más célja nincs a posztnak, csak a botránykeltés valós adatok nélkül.
Csak hozzátenném, hogy a kávéház azért zsong ennyire, mert manapság több pénzük van az embereknek. Évi több ezer milliárd forinttal növekszik a háztartások vagyona, nem úgy, mint 2010 előtt.

888.hu/article-emelkedett-a-lakossag-vagyona

Emlékszem, 2010 környékén ha étterembe akartunk mennia párommal, kb soha sehova nem kellett előre asztalt foglalni, mert mindig volt hely, az embereknek másra kellett a pénz.
Manapság ugyanazokra a helyekre lassan egy héttel előre kell asztalt foglalni, hogy beférjünk.
Ennyit a jobban vagy rosszabbul teljesítésről.

Boar. 2018.09.13. 10:18:21

@rnz: Anyádat kellene bezárni te idióta...illetve be kellett volna már rég, még mielőtt az a török kamionos megcsinált.
A "leamortizált kolesz" az állam tulajdona. Nekem pedig mint adófizetőnek, jogos az az elvárásom, hogy az állam a rábízott tulajdont megfelelő módon kezelje, tartsa rendben. Ezenkívül szintén adófizetőként azt is elvárom, hogy az adóforintjaimat megfelelően használja fel. Az oktatás egy befektetés a jövőbe az országnak. Pénztáros lőrinc újabb szállodája csak az orbán familiának befektetés. Hát inkább az oktatásra költsék.

2018.09.13. 10:24:03

@BillEvans:
Pedig van összefüggés, csak nem akarod meglátni. Az összefüggés az, hogy rossz az a rendszer, ahol maga az igazgató sem tehet ezügyben semmit, mert nem hatásköre ennek a finanszírozásáról dönteni, fentről meg süket fülekre talál. Norvégiában is előfordulhat penész egy koleszban (ott aztán igazán, az éghajlat miatt), csak ott elindulna valami intézkedés panasz esetén.

2018.09.13. 10:26:32

@Ma Baker:
Majd egyeztess a többi elvtárssal, hogy akkor azt a verziót vigyétek tovább, hogy kamu a sztori, vagy azt, hogy örüljön, hogy van kolesz. 888 bazdmeg...

BillEvans 2018.09.13. 10:36:46

@Zabalint: Amit leírsz, tévhit: nincs tényszerű információd a saját állításod igazság tartalmáról (tehát vélelem, ami egyébként etikailag lehetne norma, de ebben a helyzetben továbbra is csak egy hiedelem!). Ha pedig azt hiszed, hogy Norvégiában egy penészfolt az általad feltételezett konkrét cselekvést generálna, akkor nagyon idealista vagy (esetleg még gyerek, esetleg azt hiszed külföldön minden jobb stb.)

Kivlov 2018.09.13. 10:38:52

Hiszti, hiszti. Örülj, hogy egyáltalán van hely koleszben.

Amúgy meg a sz*r nem penészedik...

2018.09.13. 10:46:05

@BillEvans:
Én pusztán a cikkből indultam ki, abból a részéből, hogy állítólag az igazgató felmondott, és hogy miért mondott fel. Nyilván ennek az igazságtartalmában nem lehetek biztos, te viszont nagy magabiztossággal állítottad, hogy nincs a rendszerrelcösszefüggés, holott maga a posztíró írta le, hogs szerinte hol van, te azt a részt viszont simán ignoráltad, most hogy szóvá teszem, simán a valóságtartalmát vonod kétségbe. Bárcsak az állami propaganda esetében is ilyen kételkedő lennél.

Norvégiában pedig tanult egy barátom, jártunk is nála egyébként az ottani koleszban, neki volt hasonló problémája (nem penészy de hasonló), ott hamar intézkedtek.

Boar. 2018.09.13. 10:53:50

@Kivlov: Neked mint szakértőnek elhisszük...
Bár ha nem lennél ennyire türelmetlen és nem ennéd meg rögtön, rájönnél, hogy a szar is penészedik...

Kivlov 2018.09.13. 10:57:37

@Boar.:
negatív.
nektek való, ti szopjátok már 8 éve elég méretes adagokban :D

2018.09.13. 10:59:28

@Kivlov:
Szerintem meg együtt szopja az egész ország, csak az a különbség, hogy te élvezed is.

2018.09.13. 11:02:03

@Boar.:
Ez így van, szar is nagyrészt szerves anyagokból van, ezért akadnak penészgombák, amelyek lebontják.

Boar. 2018.09.13. 11:05:47

@Kivlov: Tévedsz nyuszifül...mi csak szagoljuk.
Amikor elmegyünk melletted az utcán...

Boar. 2018.09.13. 11:07:55

@Zabalint: A természetben ahol nem tapossák szét, seprik össze stb. lehet látni bepenészedett szart...bár simán lehet, hogy csak egy fidesz szavazó...

sas70 2018.09.13. 11:21:02

Erősödéses jobbanteljesítés van!
Az nem penész volt bazzzeg, hanem absztrakt festmény, természetes, biofestékből!

Segna 2018.09.13. 11:24:03

@nick papagiorgo: ÍROD: "Egyébként 15 liter Héra festék kb 6000 Ft, egy teddy henger nyéllel kb 1500, takarófóliák kb ugyannyi, penészgától festék is, két üveg sör (amit közben elfogyasztunk kb 400). Kell még hozzá 2 (esetleg 4)munkáskéz, meg egy szoba esetén fél nap.
Nem rinyálni kell, cselekedni.
Én az összes albérletemet felújítottam, megállapodtam az albérlővel, és a költséget lelaktam. "
Az utolsó mondatodra hívnám fel a figyelmedet: a költséget lelaktam. A kollégiumban meg azt mondja az igazgató, hogy jaj rendes vagy köszönjük. Bebuktad. Ennyi. A kollégiumi díj lehet, hogy alacsony de erre lenne, hogy karbantartsák, felújítsák stb.
Hova lett a befizetett díj, és a nyárra kiadott szobák utáni bevétel?
Ez jogos kérdés és nem rinya.

Kivlov 2018.09.13. 11:37:03

@Boar.:
muhahahaha, szóval ti ilyen vicces fiúk akartok lenni. Április 8-án bezzeg nem volt kedvetek nevetni. :D
wehehehehehehehe

bda 2018.09.13. 11:41:29

Csak körbe kell nézni az országban és nyitott szemmel járni. Évtizedes alapszolgáltatások (pénzintézetek, gyógyszertár, élelmiszer bolt) tűnnek fel vidéki településeken. Az útjaink kritikán aluliak, településen belül és kívül egyaránt. Város ahol dolgozom nincsen egy olyan utca ahol ne lenne valami úthiba. Az ország irányítói az elmúlt nyolc évben folyamatosan arra törekednek, hogy minél butább emberek kerüljenek az életbe, akik képtelenek összefüggéseket látni és minden elhiggyenek a nagyvezérnek. Igen jobban teljesít Magyarország a pénzosztásban Mészáros Lőrincnek, Matolcsy Gyurinak meg rokonságnak és a többi szarházi sleppnek.

rigolya2 2018.09.13. 11:41:41

A penészes kollégium és vizesblokk egészségügyi kockázat.
Megtehette volna az anyuka, hogy előbb fotóz, majd névtelenül bejelent a közegészségügynek, ami kimegy és bírságol.

Ehelyett a fidesznyik agymosott trolloknak áll feljebb... TipiKUSS!!!

connector 2018.09.13. 11:42:46

@A Vén HurkaTöltő:

Az, hogy retkes a sütő és a vízforraló talán a hallgatók hibája. Mi anno kitakarítottuk magunk után a konyhát annak ellenére, hogy volt takarítószolgálat is. De a hivatalos takkerok nem álltak ott 0-24-ben, hogy feltöröljék a kicsöppenő pörköltszaftot. Alap volt, hogy senki nem hagy maga után rumlit.

Adam Makkos 2018.09.13. 12:07:19

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Nem adópénzekről van szó, hanem a kollégiumi költségtéritésről. Ha nem vagy képes felfogni az olvasottakat, akkor ne szólj hozzá!

BillEvans 2018.09.13. 12:19:03

@Zabalint: "..nagy magabiztossággal állítottad, hogy nincs a rendszerrelcösszefüggés..", ami tényleg nincs. Nem gondolhatod komolyan, hogy egy ország általános állapota levezethető egy konkrét kollégiumi szobában fellelhető penészesedés mértékéből (ahol, csak ismétlésképp: 1. nem tudjuk, hogy esetleg az előző lakók mit csináltak, milyen okból alakult ki a penész, milyen annak mértéke, azt ki, hogyan akarta, tudta vagy nem tudta kezelni stb.; 2. még ennél sokkal aggregáltabb makrógazdasági adat sincs, amiből önmagában ilyen következtetés levonható; 3. maga a következtetés téves). Azzal senki nem vitatkozik, hogy jó a penész egy kollégiumi szobában vagy esetleg jobb lett volna kitakarítani. Az pedig, hogy jártál Norvégiában kollégiumi nem jelenti, hogy MINDEN ottani szoba probléma mentes (mintahogy én is egyetemen vagyok tanár és több helyen jártam nálunk gazdagabb országokban/egyetemeken olyan helyen, ahol találkoztam elhanyagolt környezettel, persze azért a legtöbb hely magas elvárásoknak is megfelelt). Egyébként úgy általában "állami propagandát" nem ismerek, egyes konkrét megállapítások esetén pedig szoktam kételkedni, mint most is a posztoló által leírt következtetés helyességében.

2018.09.13. 12:24:35

@BillEvans:
Nyilván két eset nem bizonyít semmit, ellenben te eleve ignoráltad azt a részt, ami összeköti a penészt a rendszerrel, marpedig azt, hogy falakba ütközött a probléma megoldása a kollégiumban. Ami persze lehet egyedi eset, és lehet a rendszer része is, ezt nem tudhatjuk, az is lehet, hogy a fentről vezérelt rendszer a legtöbb esetben jobb, csak ez egy kivételes, rossz eset volt. Ebből a cikkből nyilvan nem tudjuk meg. Viszont a cikk maga bem annyiról szólt, hogy penészes volt a szobay és kész, rosszul teljesít az ország, hanem van egy köztes lépés, amit nem voltál hajlandó figyelembe venni, miutan pedig szóvá tettem, mkst azzal jössz, hogy egyedi eset az is.

2018.09.13. 12:27:50

@BillEvans:
"Az pedig, hogy jártál Norvégiában kollégiumi nem jelenti, hogy MINDEN ottani szoba probléma mentes"

Csakhogy én nem is állítottam semmi ilyesmit. Sőt, eleve olyan esetről beszéltem, ahol a szobában valami problémás volt, szólt az ott lakóy intézkedtek. Nyilvan lehet, hogs maskor, más szobában hasonló panaszra lehet, hogy ott sem intézkednek. Én arról írtam, hogy hogyan kellene működnie itthon is és Norvégiában is, nem arról, hogy ott sosem, itt mindig penészes a szoba. Ennek marpedig van köze a rendszerhez, persze azt nem tudjuk, hogy csak helyi szinten, vagy orszagos probléma.

LoGA 2018.09.13. 13:12:59

Már az is sokat elmond az ország állapotáról, ahogy képesek az emberek egymásnak esni egy-egy ilyen poszt kapcsán, repkednek szépen a szitkozódások. Ha nem pont az ellenkezőjét mutatná a választott kormányunk, akkor talán többen belátnák, hogy mindenkinek lehet saját véleménye és attól még, hogy azzal nem ért egyet az ember, tiszteletben kell tartani. Ha ezt sikerülne elérni akkor talán érdemi vita is kialakulhatna, érvekkel és legalább minimális eséllyel a konszernzusra.

Hogy a témához is szóljak: elszomorító, hogy rengeteg iskola, kórház, kollégium lepusztult állapotban van mára Magyarországon, erről sok mindenki tehet, egy ponton érdemes lenne a felelősöket is keresgélni de szerintem a legfontosabb az lenne, hogy megszűntessük az állapotot. Ez pedig nem megy mással, mint pénzzel. Azzal a pénzzel, amiből talán nem egy negyvenhatodik stadiont kéne valami NB3-ban focizgató falu csapatának építeni, nem egy újabb kisvasutat kéne az évi 1200 utasával finanszírozni, nem egy soha meg nem térülő vasútvonalba, stb.

Persze ez is csak egy vélemény, szívesen hallgatom mások érveit, hogy miért is jobb stadionba fektetni a befizetett adóforintjaim mint pl. a fenti kollégiumba?

Lilli_Csiribiri 2018.09.13. 13:29:11

10 éves koromtól kezdve voltam kolis a nyolcosztályos gimi miatt és 23 éves koromig a fősuli végéig laktam koliban. Mi volt, hogy 9-en is voltunk egy szobában, simán túléltük. És hát a posztban leírt problémákról annyit, hogy igen vannak ilyen problémák és voltak is olyan helyen ami állami pénzból van fent tartva és sok gyerek használja. A gyerek otthon is sok mindent tönkre tesz - a festést is - pedig ott még a szülő látja is és lehet meg lesz szidva érte. Csoda hogy olyan helyen ahol gyakorlatilag lazább a kontrol senki nem sírja el magát ha koszos lett a fal szúnyogcsapkodás vagy bármi más miatt?
Nem kéne ebben semmi politikát látnia senkinek. A tini kölkök, meg a fősulisok ilyenek, egy felnőtt normál emberhez képest igénytelenek. Nem érdeklik őket hogy ha felkerül egy bakancstalp, vagy egy szúnyoglenyomat a falra. Fogadni mernék hogy az aggódó szülők, kicsi fia simán beköltözött volna csinosítás nélkül is a szobába. Pont olyan jól ellett volna mint most.

2018.09.13. 13:45:07

@Lilli_Csiribiri:
A penésztelenítés nem csinosítás, főleg ha allergiás rá a gyerek.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.13. 13:55:51

@Reepa: Ennyike.

De ezért akarnak a buta barmok mindig Jó Királyt választani. Mert az, hogy mindenki fizessen egy olyan egyetemért, kollégiumért, ami piaci alapon működtethető, az egy egy lázálom. De még nagy szocialistaként sem jut el odáig, hogy helyileg legyenek megoldva a problémák. Hogy ő maga és a "civilek" éljenek egy igazi civil, szocialista társadalomban és oldják meg a porblémáikat, tegyék rendbe a környezetüket, ha az egyetem szar, akkor legyen az egyetem független, de verjék is le rajta.

Nem nem nem. Csak a Jó Pártra, a Jó Vezérre kell szavazni, az majd odaszarja mindenhova a pénzt és megoldja mindenki problémáját. Mert legyen olcsó, sőt ingyen, de legyen jó is, színvonvalas, legalább olyan, mint a tízszer gazdagabb országokban. És akkor lehet négy év múlva őrjöngeni, mint az állat, hogy hogy nem sikerült és miért nő az államadósság.

Ember nép teszi a saját dolgát, kutya népnek parancsolni kell, de a baromnak csak a korbács marad.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.13. 14:01:10

@Zabalint: de pont ez az, hogy ilyenkor nem a kollégium igazgatósága felelős, és nem oda mennek panaszkodni a népek és még rosszabb, hogy nincs olyan fórum, ahol felelősségre lehetne őket vonni. Hanem vagy kifesti maga vagy nem, majd kesereg. Sír, mint a tehetetlen szolga, ez az amire a 40 év "kommunizmus" sajnos olyan jól kondícionálta az embereket, és ezt adták tovább az utódaiknak is. Hogy az ország, a kollégium nem az ő országa, kollégiuma, hanem a Kormányé, a Párté, a Vezetésé. És ezért nincs itthon rendes, magyar civil társadalom, csak pár tucat külföldről pénzelt hőbörgő meg pár állatmenhely.

kommentes nikk 2018.09.13. 14:08:41

Hát most nem azért, de valami teszkós diszpóval kigurítani a szobát az 6-7 ezer forint meg egy délután, értem én, hogy mást vártak, de azért ez marhára nem a világvége. Zuhanyfüggönyt lecserélni, Savo-val szétfújkálni még kétezer. Különben meg a kolesz nem kötelező, a tizenpárezres havidíj helyett nyugodtan lehet fizetni 120-at egy szép, felújított bérleményért.

élhetetlen 2018.09.13. 14:13:02

@brlv24: Nem baj, hogy nem tudsz értően olvasni, az a fontos, hogy írni tudsz. Hogy mit írsz, az sem számít. A kancellár ott került szóba, hogy a kolesz nem kapott pénzt. A koliban nem beszélhetett a kancellárral, mert az nincs ott. Most az, hogy gyerekfelügyelőt említ, nem egy tragédia. Ha felügyelőt ír, az a börtönre emlékeztet, a nevelő tanár sem jó kifejezés, mert nem biztos, hogy tanár, a nevelő sem jó, mert nem nevel, csak, ha probléma van, akkor fordulnak hozzá, de neked biztosan van olyan ötleted a megnevezésre, amitől már nem sántítana a sztori.

kommentes nikk 2018.09.13. 14:16:05

@Boar.: őszintén kösz, hogy ezt a kommentet megírtad helyettem.

szikenszöcske 2018.09.13. 14:17:32

@Ma Baker:
888.hu mint igazmondó hiteles forrás? na tipli.

szikenszöcske 2018.09.13. 14:19:59

@Kivlov: dehogynem. hogy a fidesz-tálibok ezt is beszopták.

konrada 2018.09.13. 14:24:49

...hááát minden zuhanyzóban penészes lesz a csempe, ha azt nem takarítják...

...viszont jó hír, hogy kb 5 perc alatt le lehet takarítani egy egészet fél flakon Szavo-val.

...szóval az a szobák takarítószemélyzetének a sara, ha feketélésig rajta hagyják.

...azaz azoknak kellett volna szólni ezért!

...mondjuk az is igaz, hogy ilyen külön személyzet kevés koleszben van, a szobák takarítása a bent lakók feladata. A kolesz vezetői ott hibáztak, hogy nem kértek már az első napon kauciót, s nem ellenőrizték le a szobát az elöző lakók kiköltözésekor, így az utánuk jövők szívtak.
...de legalább vannak ilyen rendes szülők, akik a saját példájukból tanulva a gyerekük kiköltözésekor maguktól is megcsinálják azt, amit azok lelaktak, és úgy már nem lesz ilyen párbeszéd a következő lakóváltásnál a kiávéházakban...

Thomas Bebe 2018.09.13. 15:03:21

@Nancsibacsi: A java, az elment külföldre es megkeresi a dupláját SAP területen, mint amit itthon keresne. Az SAP-nak sem véletlenül van Magyarországon leányvállalata. Fele annyiba kerül az élômunka mint Waldorf-ban.
1 millió nettót maximum menedzseri pozícióban visznek haza ma Mo-on. Jó lesz az bruttó 1 milliónak is. 5 év után tényleg kapsz kocsit SAP-nál, de nem 10-15 milliósat. Nyugodtan gondolkozhatsz egy Octavia-ban, ugyhogy legyen 6-7 millió az a 10-15.
A mentôápolókat (és egyéb fizikai foglalkozású dolgozókat) meg lenézni elég prosztóság. Illetve ha bárki szerint rendben van, ami Magyarországon az egészségüggyel megy az sültbolond. Ilyen a kollégiumi szoba kifestése is.

élhetetlen 2018.09.13. 15:07:44

@BillEvans: Állítás: penészfolt található egy szobában (egyébként nem ismerjük a részleteket). Következtetés: nem teljesít az ország! (tehát hazudik, aki ilyet állít!). Rosszul állsz a kérdéshez. Hogy egy ország hogyan teljesít, az nem csak mérőszámokkal mérhető, hanem azzal is, hogy hogyan szolgálja ki a lakosságot. Itt nem a penészfolt függ össze a „teljesítéssel”, hanem az, hogy a kolesz vezetőjének sem pénze, sem hatásköre nincs ahhoz, hogy valamit megoldjon. Hosszú leszek, bocs. A központosítások. Ez nagyon konkrét. Létrehozták az NHKV- t (szemétszállítás számlázása országos szinten). Siófokhoz tartozom, eddig ők számláztak. A központi cég egy év alatt nem tudta megoldani, hogy az eddigi csoportos beszedési megbízást befogadja. Küldik a sárga csekket. Van 7000 ft. tartozásom. A csekken a siófoki ügyfélszolgálat elérhetősége, mert azt otthagyták. Hívom őket, sajnos, fogalmuk sincs, mert a számlázási rendszert már nem látják. Kerek, ugye? Én nem igazán örülök, gondolom az eddigi siófoki számlázó csapat sem, az ügyfélszolgálat meg bocsánatkéréssel tölti az idejét, de léptünk egy szintet felfelé.
Ezt most csak képzeljük el. Beázik egy falusi iskola, fél méteres folt a falon. Két nap alatt rendbe lehetne tenni, de nem lehet, levél a KLIK-nek, majd egy hónap múlva válasz, esetleg pénz, de addigra már sokkal nagyobb a kár.
Vagy, amivel most nagyon odavannak, a nyugdíjas szövetkezetek. Ha azt akarják, hogy dolgozzanak a nyugdíjasok, adják meg mindnek azt a kedvezményt, amit most a szövetkezeti tagoknak. A nyugdíjasok már nem akarnak 100 km-re eljárni dolgozni, semmi szükség a közvetítőkre. Elég lenne egy tábla az önkorinál, állást keres, állást kínál. Ott a környéken. De most vannak szövetkezetek, elnökkel, akár helyettessel, titkárnővel, mert az adminisztráció, és nyilvántartás, iroda, gépek, stb. Értelme? Semmi. Ez csak pár példa volt.

Thomas Bebe 2018.09.13. 15:17:20

@Nancsibacsi: A java, az elment külföldre es megkeresi a dupláját SAP területen, mint amit itthon keresne. Az SAP-nak sem véletlenül van Magyarországon leányvállalata. Fele annyiba kerül az élômunka mint Waldorf-ban.
1 millió nettót maximum menedzseri pozícióban visznek haza ma Mo-on. Jó lesz az bruttó 1 milliónak is. 5 év után tényleg kapsz kocsit SAP-nál, de nem 10-15 milliósat. Nyugodtan gondolkozhatsz egy Octavia-ban, ugyhogy legyen 6-7 millió az a 10-15.
A mentôápolókat (és egyéb fizikai foglalkozású dolgozókat) meg lenézni elég prosztóság. Illetve ha bárki szerint rendben van, ami Magyarországon az egészségüggyel megy az sültbolond. Ilyen a kollégiumi szoba kifestése is.

2018.09.13. 16:29:03

@konrada:
Tévedsz, az hogy kiírtod a penészt vegyszerrel, csak tüneti kezelés, ha túl magas a páratartalom és/vagy hidegek a falak. Ráadasul nem csempékről, hanem vakolt-festett falakról volt szó. Tapasztalatból mondom, mert minden télen harcolok a penész ellen, mondjuk az már nagyo durva, ahol szeptemberben is penészes a fal.

2018.09.13. 16:30:46

@konrada:
Hozzáteszem, nálunk például sosem volt penészes a csempe.

N. Barbie 2018.09.13. 17:44:57

Megnez par fidesznyik hozzabofogest az ember es mar nem is csodalkozik azon, hogy tenyleg van e 2 millio agyhalott idiota az orszagban, akik kepesek hatalomban tartan egy koztorvenyes, nagyipari tolvajt es bandajat.
A peneszes koliszoba sztoribol annyit leszurni kepes nimandok, hogy mit akar ez az anyuka, hat mit kepzel magarol, fesse ki maganak stb., na pont ezeknek az ertelmi szintjere van belove a 9. eve tolt alaptalan sikerpropaganda, ezek az ertelmi fogyatekosok szopjak be csont nelkul a fideszes mediakanalis minden egyes hazudozasat. Es meg buszke is ra mind.
Felelmetes.

2018.09.13. 18:29:19

@N. Barbie:
Az a legszomorúbb, hogy ha a posztoló valami helyi, ellenzéki vagy civil valakit nevezett volna meg, akkor ugyanezek 180 fokban ellenkezőjét érvelnék.

Lilli_Csiribiri 2018.09.13. 18:36:20

@Zabalint: Igen ez így van, de csak a penész miatt festeni majdnem felesleges, ha az okát nem tudod megszüntetni. Mivel az okot a szülők nem tudják megszüntetni egy koliban így a megoldás egy üveg sima Domestos vagy Savo és a mosogatószivacs amivel felkened és hagyod megszáradni. És amikor megint kijön - mert ki fog - akkor ismétled tavaszig. Ez jóval kevesebb mint 8 óra
Tudom ez a takarítónő dolga volna, de jelen munkaügyi helyzetben nem fogják azt mondani Marikának hogy így-úgy dolgozzon mert még a végén elmegy valahova árut pakolni.
Tudom hogy az is megoldás lehetne hogy valaki x évtized után felújítja a kolit, de mivel az ilyen döntéseket nem egy nap alatt hozzák és nem egy hét alatt csinálják meg így én mégis a Domestosra szavaznék.

2018.09.18. 15:15:22

@Lilli_Csiribiri:
Saját tapasztalatom az, hogy van értelme újrafesteni, méghozzá penészgátló festékkel vagy adalékkal, ugyanis az tartósabb eredményt nyújt, mint mindig újra és újra írtani vegyszerrel (nekünk a Düfa penészölő amúgy jobban bevált, mint a Savo).

2018.09.18. 15:16:57

@N. Barbie:
A másik, hogy ha vegyerezés után mosogatószivaccsal nekiesel, azzal hamar vakolatig leszeded a falat. Te csempéből indulsz ki, holott a legritkább esetben okoz a csempén gondot a penész, a festett fal a legnagyobb probléma.
süti beállítások módosítása